Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Защо България изостава от целите на ООН за устойчиво развитие?

Много от големите компании в България вече приемат сериозно целите за глобално развитие и устойчивост

гледано: 933   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

България е на предпоследно място сред страните от ЕС в доклада на ООН за напредъка по целите за устойчиво развитие. Бегли са препратките към глобалните цели на ООН в българския националния план за възстановяване и устойчивост. Те присъстват в Националния план за развитие на България 2030, която бе приета в края на 2020 година. Там са заложени много основно. Това ни липсваше много, защото целите са приети 2015 година, а до 2020 ни липсваше програмен документ, който да показва, че целите са важни за нас. Това каза Дарина Георгиева, изп. директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според последния индекс и доклада за напредък при целите за устойчиво развитие на ЕС в снимката за Европа България е на 33-то място от 34 страни (малко повече от Европейския съюз, като няма данни за Албания, Босна, Лихтенщайн и Черна Гора). Тази интерактивна карта може да покаже къде сме по отношение на всяка една от целите на ООН за устойчиво развитие, каза Георгиева. 

"Най-напред сме в целите, свързани с партньорства, а най-назад - в целите за образование. Изоставаме от останалите европейски страни в областта на образованието, както и при целите свързани с доброто здраве, намаляване на неравенствата, отговорното потребление и производство". 

Трябва "да се захванем всички заедно", за да се преодолее това изоставане, подчерта гостът.

За да се види как българските компании внедряват политиките за устойчивост, тази година България участва за пръв път в SDG Pioneers 2022 - световните награди за напредък по Целите за устойчиво развитие на ООН. Ще видим какво ще покаже конкурсът, но според наблюденията до момента вече се знае, че много голяма част от големите компании в България приемат изключително сериозно целите за глобално развитие и устойчивост. Това означава, че целите са част от бизнес плановете им, от показателите им, каза Георгиева.

Какви са инициативите, предвидени за 2022 г., които целят подобряването на българското образование?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
В София ще бъде открит Център за киберсигурност