IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България изостава значително в иновационното си развитие?

Имаме много спорадична практика в областта на технологичния трансфер, твърди експерт от УНСС

23:00 | 18.03.21 г. 5
Защо България изостава значително в иновационното си развитие?

България изостава значително в иновационното си развитие спрямо останалите държави. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria професор д-р Владя Борисова, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС.

По думите ѝ заедно с Румъния се квалифицираме като „плахите иноватори“. „В България имаме много спорадична практика в областта на технологичния трансфер и осъзнаването на важността на интелектуалната собственост в изграждането на връзката академия – бизнес. В същото време създадените към момента офиси за трансфер на технологии не работят в пълния си капацитет и не могат да се самоиздържат“, обясни гостът. 

„Финансирането, което се предвижда по различни оперативни програми, не е целево.  Идентифицирана е необходимостта образователните институции и университетите активно да работят в посока развитие на интелектуалната собственост, включително с преориентиране към по-предприемаческа дейност“, обясни Борисова и допълни, че българските иновации имат място в чужбина, но страната ни няма необходимата практика в тяхното лицензиране.

„Средствата, които се отделят за научно изследователска дейност, са само около 1% от държавния бюджет, като се очаква те да достигнат 1,5%, но това няма да подобри позицията ни. Следващият показател е патентната активност, която сега не е голяма“, заяви Борисова.

По думите ѝ България трябва сериозно да работи върху закрила и управление на интелектуална собственост, както и за изграждане на екосистема, която да свърже всички заинтересовани страни.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Българинът има брутално тежко генетично наследство от турското и руското робство, поради което думата ИНОВАЦИЯ му звучи далечно, чуждо и непознато.Друго нашенско ДНК-увреждане е липсата на каквото и да било желание за богатство и просперитет. Ракийката, туршийката, кюмбето да думка и счупения лаптоп -да свети да цъкаме по цял ден във Фейса - в общи линии това са примитивните въжделения и представи на нашенеца за благосъстояние и щастлив живот.Всеки реве, че няма пари, но когато му предложиш да стане милионер, той се смалява като микроб.Ако искаш да направиш българина богат, трябва да измислиш как да го ПРИНУДИШ да забогатее. Иначе сам няма да си мръдне ...за. Например - на всичките 265 броя Общини в България бяха изпратени предложения за еврофинансиране на локални многомилиардни зелени проекти, като този например - https://vertikalna-ferma.alle.bg , за създаване на стотици нови бизнеси и разкриване на хиляди нови високоплатени работни места насред нищото, връщане на емигрантите, заселване на квалифицирани чужденци и ликвидиране на мизерията и демографската дупка за 6-7 години.Без да им струва и стотинка. Познайте - НУЛА ВНИМАНИЕ . НИТО ЕДИН ОТГОВОР. Поне една МАЙНА да бяха теглили чиновниците с ръкавели, ей-така, по български, от сърце. Да не говорим за диалог, дискусия, дебат.Не.Чиновническият страх от иновации и вродена тъпотия по дефолт, нямат аналози в природата.А иначе отворили усти като крокодили и реват, че нямат пари. Ако бях аз, щях да им отрежа всички държавни помощи. Тогава щат не щат, ще запретнат ръкавиТака че уважаеми господа Журналисти - не се чудете и вайкайте, ами търсете ключа от мазето в народопсихологията и кухоглавото чиновническо войнство. Четете великия Иван Хаджийски и всичко ще ви стане ясно.Айнщайн каза, че две неща са безкрайни - човешката глупост и Вселената, но за второто не бил сигурен. Ако познаваше българския чиновник поне малко, щеше да забрави тотално за Вселената. И друго е казал - ако една новаторска идея не е достатъчно шантава, то аз нямам никакава надежда за нея. Бих перефразирал : Ако една новаторска идея не е достатъчно шантава или е предназначена за внедряване в България , то аз нямам никаква надежда за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
ГЛУПОСТИ. ГОЛЕМИ.Това, че днешните *** са опорочили употребата на термина и имат гнили намерения, не прави доброто лошо, нито лошото-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
иновацията е схема за пране на новонапечатани пари. нищо повече.повече вреди от колкото помага.органичния растеж без стимуланти е значително по-полезен и траен.иновацията е бизнес на анаболи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
"Защо България изостава значително в иновационното си развитие?"Е как "защо"? Пълна е със селски тарикати к серсеми, "защо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
"Защо България изостава значително в иновационното си развитие?"Е как "защо"? Пълна е със селски тарикати к серсеми, "защо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още