Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Защо България трябва да създаде добра технологична екосистема?

Процесът на фрагментация на световния пазар на стоки и услуги ще засегне до някаква степен и България, прогнозира икономистът Антон Костадинов

гледано: 1367   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

България трябва да се съсредоточи в създаването и развитието на добра технологична екосистема, препоръча д-р Антон Костадинов, главен асистент от Института за икономически изследвания при БАН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Той посочи, че преди години страната ни беше конкурентоспособна, благодарение на евтината работна ръка, но сега технологичното развитие е от съществено значение и е основното предимство за дадена държава.

Още по темата

“Най-важното за България е да успее да покаже висок потенциал като инфраструктура и добра технологична екосистема. Вече цената на труда не е определяща, а по-скоро именно такива умения", посочи експертът.

Според него не е случайно, че информационният и комуникационният сектор са най-бързо развиващите се в страната, а и навсякъде по света. Но предупреди, че е притеснително, че към момента има голяма вълна млади хора, които намират професионално развитие именно в такива компании, защото тази вълна може да "угасне" бързо.

Препоръката на Костадинов е да бъде разработена държавна политика в областта.

Експертът посочи още, че секторът на услугите в България се развива доста добре - годишният му ръст е около 25%.

„Най-развити в страната са туризмът и транспортните услуги. Останалите видове услуги не са така добре застъпени”, добави той.

Като "много тревожен" икономистът определи процеса на фрагментация на световния пазар както на стоки, така и на услуги и прогнозира, че той ще засегне до някаква степен и България.

„Неспособността на Световната търговска организация да уреди новата архитектура на световната търговия ще доведе до такава фрагментация. Все повече и повече се наблюдават двустранни споразумения за търговия. Това е световен феномен. Повечето споразумения са отделени от Световната търговска организация и имат собствени правила“, посочи Костадинов.

Експертът коментира и търговската война, която се води в момента.

“Търговската война започна преди доста години, веднага след финансово-икономическата криза. Това, което се наблюдава в момента, е пикът на тази война. След кризата имаше множество световни дисбаланси. Действията на САЩ в момента са изцяло логични. Те целят именно да избягат от тези дисбаланси”, каза Антон Костадинов.

Вижте повече във видеото.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Проф. Димитър Хаджиниколов: Китай и САЩ ще сключат търговска сделка