Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Защо българската икономика изостава от румънската?

Държави с плаващ валутен курс показват по-добра резултатност по всички основни макроикономически показатели преди и след кризата, каза Димитър Бранков

гледано: 3467   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

След отключването на глобалната икономическа криза през 2008 година, икономики, които са т.нар. фиксатори, имащи валутен борд като българския, се справят доста по-зле с възстановяването и спадът при тях е сравнително по-голям. Това каза заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира анализа на Българската стопанска камара, според който Румъния се възстановява от икономическата криза през 2008-2009 г. по-бързо като годишен ръст на БВП и от 2012 г. започва да изпреварва България по този показател.

По думите на Бранков валутен борд като българския има само Босна и Херцеговина в момента в Европа, докато Румъния води политика на гъвкав валутен курс.

"Държави с плаващ валутен курс като Полша, Румъния, Чехия и Унгария по всички основни макроикономически показатели, преди и след кризата, показват по-добра резултатност", каза Бранков. По думите му това поставя отново въпроса за бъдещето на българската икономика. Разговорите за преразглеждане на приватизационни сделки са разговори, насочени към миналото, а не към бъдещето на тази икономика, смята той.

Със сигурност Румъния има по-категоричен напредък в областта на реформите, на инвестиционната среда, подчерта експертът. И обясни, че политическата воля и реалните стъпки и реформи в северната съседка са сред основните фактори за ускорената конвергенция спрямо други страни членки на ЕС.

Сред другите аргументи в полза на румънския напредък е качеството на институциите, посочи Димитър Бранков. Страната е лидер и по равнище на инвестиции спрямо БВП, допълни той.

Вижте още във видеото!


 

По статията работи: Евгения Маринова
Още по темата: Bloomberg TV БСК Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
0
 
1
 
21
khao до: osoitza
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
но основната причина е корупцията и съда, нали :):) ... айде да не се лъжем с някви маловажни факти ... щото има и други държави от Източна Европа дето са по малки от нас, но се справят по добре и там твоята логика някак си не пасва :):)
2
 
4
 
20
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Има и други причини(освен корупцията т.е. беззаконието)
1. Румъния е по-голямата държава и е по интересна за редица инвеститори
2. В някои аспекти нейния ръс поне в миналото беше по неустойчив. Спада около кризата на БВП там беше доста по-остър от колкото тук и чак тогава ускори... за мен стабилността също е важна набалонването и после силното изпускане е кофти и не ередно да го стимулираме...
4
 
6
 
19
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Как пък никой не каза, че в Румъния така си приватизираха заводите, че да продължат да строят кораби, автомобили... Продукция с по-голяма норма на печалбата и огромент потенциал за тилово производство. Борда им бил виновен иначе, а ако бяхме в Еврозоната?
4
 
4
 
18
khao до: bgMan
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
А бедните не са бедни заради богатите бе майна, а заради това, че цялата им същност е бедна и мизерна.
---
говориш пълни глyпости отново ... не си мисли че късмета който си имал е по лични заслуги :):)
5
 
5
 
17
majnata до: bgMan
преди 10 месеца
"А бедните не са бедни заради богатите бе майна, а заради това, че цялата им същност е бедна и мизерна."

Тъй ли ... не знаех , а я пак да ме светнеш ка са станали богатите богати , че нещо примерът с ябълката на Рокфелер не ми е достатъчен ...

Още от Bloomberg TV
Корпоративното управление на държавните фирми все още е предизвикателство