IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо българската икономика изостава от румънската?

Държави с плаващ валутен курс показват по-добра резултатност по всички основни макроикономически показатели преди и след кризата, каза Димитър Бранков

11:06 | 30.11.17 г. 21
Защо българската икономика изостава от румънската?

След отключването на глобалната икономическа криза през 2008 година, икономики, които са т.нар. фиксатори, имащи валутен борд като българския, се справят доста по-зле с възстановяването и спадът при тях е сравнително по-голям. Това каза заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира анализа на Българската стопанска камара, според който Румъния се възстановява от икономическата криза през 2008-2009 г. по-бързо като годишен ръст на БВП и от 2012 г. започва да изпреварва България по този показател.

По думите на Бранков валутен борд като българския има само Босна и Херцеговина в момента в Европа, докато Румъния води политика на гъвкав валутен курс.

"Държави с плаващ валутен курс като Полша, Румъния, Чехия и Унгария по всички основни макроикономически показатели, преди и след кризата, показват по-добра резултатност", каза Бранков. По думите му това поставя отново въпроса за бъдещето на българската икономика. Разговорите за преразглеждане на приватизационни сделки са разговори, насочени към миналото, а не към бъдещето на тази икономика, смята той.

Със сигурност Румъния има по-категоричен напредък в областта на реформите, на инвестиционната среда, подчерта експертът. И обясни, че политическата воля и реалните стъпки и реформи в северната съседка са сред основните фактори за ускорената конвергенция спрямо други страни членки на ЕС.

Сред другите аргументи в полза на румънския напредък е качеството на институциите, посочи Димитър Бранков. Страната е лидер и по равнище на инвестиции спрямо БВП, допълни той.

Вижте още във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
но основната причина е корупцията и съда, нали :):) ... айде да не се лъжем с някви маловажни факти ... щото има и други държави от Източна Европа дето са по малки от нас, но се справят по добре и там твоята логика някак си не пасва :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
osoitza
преди 6 години
Има и други причини(освен корупцията т.е. беззаконието)1. Румъния е по-голямата държава и е по интересна за редица инвеститори2. В някои аспекти нейния ръс поне в миналото беше по неустойчив. Спада около кризата на БВП там беше доста по-остър от колкото тук и чак тогава ускори... за мен стабилността също е важна набалонването и после силното изпускане е кофти и не ередно да го стимулираме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
Веско
преди 6 години
Как пък никой не каза, че в Румъния така си приватизираха заводите, че да продължат да строят кораби, автомобили... Продукция с по-голяма норма на печалбата и огромент потенциал за тилово производство. Борда им бил виновен иначе, а ако бяхме в Еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 6 години
А бедните не са бедни заради богатите бе майна, а заради това, че цялата им същност е бедна и мизерна.---говориш пълни глyпости отново ... не си мисли че късмета който си имал е по лични заслуги :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"А бедните не са бедни заради богатите бе майна, а заради това, че цялата им същност е бедна и мизерна."Тъй ли ... не знаех , а я пак да ме светнеш ка са станали богатите богати , че нещо примерът с ябълката на Рокфелер не ми е достатъчен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 0
citizen_bg
преди 6 години
Помните ли като ви писах, че на румънците може само да им дишаме прахта? Тук всички са велики, но най-вече тарикати, освен че не познават другите нямат и реална самооценка. Имаше един виц, че на герба на сгганта обитаваща по нашите земи трябва да има хипопотам вместо лъв до шия в калта, но отворил голяма уста.(Няма правописни грешки, само антицензурна защита:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Без да говорим за изключенията, за да има човек повече от другите, той го е постигнал чрез позициониране и усилия с цел да спечели повече от другите. Природен закон е и важи както за хората така и за държавите. Толкова е просто, че чак явно някои се съмняват (или не им отърва) да си го признаят. Искам да кажа, нека всеки от нас си носи кръста (без самозаблуда) и не плаче за индулгенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 6 години
Я малко числа че тия мантри с корупцията ми идват в повече Румъния/Държавен дълг като процент от БВП2008 - 13.2 % , 2016 - 37.6 %лев / лея2007 - 1 bgn / 1.80 ron2017 - 1 bgn / 2.37 ron
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 10
data
преди 6 години
Инвеститорите нямат проблем с корупцията , стига възвращаемостта да покрива разходите за корупция . Всички големи корпорации с голяма радост раздават рушвети и нямат абсолютно никакъв проблем с това - за справка избухналите скандали в Гърция (след което бързо замазани) с Сименс и Даймлер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Заради съдебната система - в България просто няма такава и това ни прави рискова страна. Няма и защита на частната собственост. Кой ще е луд да инвестира тук, ако ще му откраднат парите, дори от банката? Безнаказано. Да се обвинява борда е наивно - и други страни в ЕС са във подобие на валутен борд и с валути застопорени за еврото; Чехия и Дания, дори донякъде Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още