Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Защо ЕС продължава да е политическо джудже на глобалната сцена?

Много важен проблем са икономическите и финансови взаимоотношения в рамките на блока, посочва политологът Георги Киряков

Защо ЕС продължава да е политическо джудже на глобалната сцена?

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) няма единни централизирани механизми, които да му позволяват да бъде световен политически играч. Проблемите, които се създават отвътре, дават предимство на държави като САЩ и Китай да играят особена игра с Европа. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„ЕС е икономически гигант, но е политическо джудже. Това няма да бъде решено заради невъзможността му да изгради институционална архитектура, с която да има единодействие по основни теми“, посочи гостът.

Киряков коментира подводните камъни пред новата Европейска комисия.

„Мигрантската криза в Европа продължава да съществува на приливи и отливи. Много важен проблем са икономическите и финансови взаимоотношения в рамките на ЕС, най-вече неяснотите относно локомотива на европейската икономика Германия“, смята още той.

Киряков се спря и на спора за дела от брутния вътрешен продукт, които страните членки на блока трябва да отделят за следващата многогодишна финансова рамка, както и Brexit, който значително ще затрудни бюджета на блока.

„Никой обаче не говори за решение от типа на съкращаване на европейската администрация“, коментира той.

Според Киряков разделението в Европа по отношение по оста север-юг ще остане валидно, "докато има държави, които допринасят повече за европейския бюджет и такива, които получават повече, отколкото допринасят“.

Политологът изтъкна, че повдигането на на въпроса на национално ниво дава възможност на различни популистки формации да извличат дивиденти.

„Проблемът с възхода на националистическите партии все още не е решен в Европа. Те се подхранват именно от разделения по отношение на мигрантската или финансова криза, както и от тези по оста север-юг и периферия“, посочи още той.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
khao до: Valentin13
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
само функционален неграмотник може да прави паралел между държавата и частна организация (корпорация) и да си мисли че правилата важът по един и същи начин ... увреден си от тоталитарната система която е била тук преди 89та, уви !
Ако беше чстна фирма щеше да си прав ... но за държавата това колко е силна се определя от качеството на народа !
връзката тук е обратна! Разликите са много, но доловими само ако си чел достатъчно литература по темата, а ти очевидно не си !
1
 
1
 
4
Императорът до: majnata
преди 9 месеца
Прав си, некоректно сравнение - овцата е глyпаво, но полезно същество.
1
 
3
 
3
majnata до: Императорът
преди 9 месеца
"...Ще се отнасят ли сериозно и към тая анонимна и неизвестно защо назначена за шефче на Европа овца - урсула?"

Овцата е само за доене , стригане и онождане ... тая не става за нито едно от трите !
4
 
7
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
защото се управлява от интелектуални и морални джуджета, това е отговора.
качеството на една организация се определя от качеството на лидера си
6
 
7
 
1
преди 9 месеца
Ами може ли политически гигант да бъде оглавяван от деградирал алкохолик? Как се очаква Доналд или Вова или Главния китайски човек да се отнасят сериозно към вечно пияният юнкер? Ще се отнасят ли сериозно и към тая анонимна и неизвестно защо назначена за шефче на Европа овца - урсула?

Още от Bloomberg TV
Петко Карамочев: Скандалът с Wirecard е звучен шамар по имиджа на Германия