IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Южна Корея е лидер по иновации?

Сеул е на първо място по брой индустриални роботи, измествайки дори и Япония в това отношение, твърди основателят на Imagga

19:20 | 19.02.21 г. 1
Защо Южна Корея е лидер по иновации?

Рецептата за успеха на Южна Корея, за да бъде на първо място по иновации в света, има много и разнообразни съставки, но основната е инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност. Около 4,5% от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на страната се насочва в реализирането на подобни проекти. Това сподели в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Крис Георгиев, основател на Imagga.

"За сравнение, в Япония тези инвестиции съставляват около 3,2% от БВП, а в САЩ те възлизат на 2,8% от общия БВП", допълни той.

Редица други фактори стоят зад така нареченото "южнокорейско чудо", сред които е лидерската позиция на Южна Корея по брой заведени патенти, обясни гостът. 

"От изключително голяма важност е тясното взаимодействие между бизнеса и академичните институции, което от една страна е основен двигател на многобройните патенти, а от друга - увеличава роботизацията на производствените мощности", каза Георгиев.

По думите на госта Сеул е и световен лидер по брой индустриални роботи, които извършват редица автоматизирани дейности, измествайки дори и Япония в това отношение.

Основателят на Imagga сподели, че южнокорейската страна се подготвя за така наречената Четвърта индустриална революция, като правителството вече притежава готов стратегически план на действие и инвестиции.

"Главният елемент на плана са инвестициите в изкуствен интелект. Само през последните няколко години бяха основани около 30-40 програми към различни университети, преподаващи подобна специалност, като през 2020 г. около 1,5 млрд. долара бяха инвестирани в компании, разработващи изкуствен интелект, което е 50-процентно увеличение спрямо 2019 година", каза гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Защо Южна Корея е лидер по иновации? Що купува китайски, доработва, янките рисуват хартийки и всички балъци по веригата са доволни. А янките остават най-хай тек ябълки, бити на петмез с тесли.Да'н съ спрели далаверата със зеленото?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още