IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Меркел предпочете ЕК пред ЕЦБ?

Според Луиза Славкова причината е, че позицията на председател на ЕК е важна за Меркел, тъй като това е ключово политическо място в Брюксел

22:14 | 29.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няколко са причините германският канцлер Ангела Меркел да се откаже от Европейската централна банка (ЕЦБ) в полза на Европейската комисия (ЕК). В основата им е фактът, че председателят на Германската централна банка изпълнява много по-значими функции на поста си в момента, отколкото ако се премести и оглави ЕЦБ. Това заяви Луиза Славкова, политолог и изпълнителен директор на Фондация "Софийска платформа“, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите й позицията на председател на ЕК е важна за Меркел, тъй като това е ключово политическо място в Брюксел. 

„Германските интереси са много силно защитени от централната банка в страната и те ще останат такива, дори председателят на ЕЦБ да не е германец“, посочи Славкова. Според нея по-важно е председателството на ЕК.

Славкова посочи също, че желанията на Германия за председателство на ЕК не целят преки ползи за страната, тъй като не това е идеята на председателя на Комисията. „По-скоро Германия цели на поста да застане лице, което не е с антиевропейски нагласи“, допълни още тя.

Славкова коментира, че все пак вътрешнополитическото управление на фона на трудно постигнатото коалиционното споразумение в Германия остава водещо за канцлера.

„Вътрешните проблеми в Германия не престават да растат и Меркел няма как да ги игнорира за сметка на европейския разговор“, посочи тя.

Подробности от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
korn
преди 5 години
Германия винаги е била за една силна Европа.Може би най европейската държава.До като Англия и Франция винаги са си гледали своите имперски интереси,то Германия винаги е мислила за европейците и е разчиствала ако се наложи.Ако трябва да говорим за национализам и нации,Германия си остава желязна.В най голямата война в историята Германия се е сражавала срещу Англия,Франция,САЩ и Русия взети заедно.Това никой не може го повтори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още