IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои отбори не искат да бъдат под егидата на УЕФА?

Пропастта между богатите и бедни отбори става все по-голяма след смяната на формата на Шампионска лига, твърди Веселин Коларов, редактор в Gol.bg

14:24 | 22.04.21 г.
Защо някои отбори не искат да бъдат под егидата на УЕФА?

В крайна сметка големите футболни клубове са тези, които генерират приходите, а не Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА). Именно оттук произтича голямото разминаване и затова отборите възнамеряваха да се отцепят, за да имат по-голяма финансова стабилност и сами да управляват собственото си състезание, вместо да продължават да бъдат под егидата на УЕФА, която определя правилата, налага глоби и санкции, но същевременно печели от продажбата на билети и артикули. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Коларов, редактор в Gol.bg.

"Още през 1992 г., когато форматът беше сменен с Шампионска лига, какъвто го познаваме до ден днешен, започна да се разширява пропастта между богатите и бедни отбори. Преди всеки шампион на съответната държава играеше в турнира, сега играят отбори, които завършват на трето и четвърто място в своите първенства", каза експертът.

"Подобни световни и европейски първенства е хубаво да бъдат "под една обща шапка", но клубовете би било добре сами да си организират първенствата. Целта беше да се създаде затворено първенство по подобие на американските като NBA, като да има 5 отбора в допълнение на 12-те, които по неясни все още критерии да имат право на класиране", посочи Веселин Коларов. 

В разговора беше засегнат и въпросът защо някои елитни европейски отбори не са получили покана за участие.

"12-те сигурни участници не са по заслуги - Nottingham Forest е двукратен европейски шампион, Ajax пък е четирикратен. Tottenham и Аrsenal са в средата на Висшата лига, но пък получиха покана, тъй като са сред най-богатите клубове в света и подлежат на по-голям зрителски интерес. Европа отдавна се стреми да разшири популярността на футбола и сред американската публика - нищо чудно един ден да станем свидетели на мач между Manchester United и Real Madrid, който се играе в САЩ", обясни гостът.

По думите на Веселин Коларов не е случайно, че Juventus, Inter и Milan, както и испанските Real Madrid и Barcelona, са сред клубовете, които най-много настояваха за осъществяването на Суперлигата. „Всички участници щяха да разделят еднократен бонус от 3,5 млрд. евро, финансирани от JPMorgan“, добави Коларов.

Във връзка с липсата на германски и френски клубове в Суперлигата гостът поясни, че Bayern Munich и Borussia Dortmund категорично се разграничиха от идеята, но ако се беше осъществила, те нямаше да имат голям избор и също щяха да се присъедният.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още