IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо протестите в Москва и Париж не могат да се сравняват?

Исканията във френската столица бяха социални, а тези в Русия са за честни избори, политически плурализъм и зачитане на човешки права и демокрация, посочи Цветан Кръстев

16:15 | 26.08.19 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руските власти обявиха, че не искат да се повтори случилото се в Париж по време на протестите на „жълтите жилетки“ и в Москва в опит да оправдаят насилието в руската столица. Двата протеста не могат да се сравняват, тъй като има фундаментални разлики. Това е мнението на Цветан Кръстев, редактор в Bloombergtv.bg, изказано в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„На първо място протестите в Париж бяха разрешени, докато повечето от демонстрациите в Москва са забранени. Исканията в Париж бяха социални, а тези в Русия са за честни избори, политически плурализъм, свобода на сдружаването, зачитането на основни човешки права и демокрация”, коментира Кръстев и поясни, че общественото недоволство в Русия започна преди повече от месец, когато редица опозиционни кандидати не получиха разрешение да участват на местните избори в Москва на 8-ми септември.

Журналистът напомни, че един от видните критици на властта в Москва Алексей Навални излежа присъда от 30 дни, тъй като призоваваше хората да се включат в демонстрациите. “Той едва ли ще се откаже и след освобождаването му протестите вероятно ще продължат", прогнозира Цветан Кръстев.

Той напомни, че повечето от демонстрациите не получиха разрешение да се проведат, полицията беше  мобилизирана и арестува хиляди граждани.

„На протеста на 27-ми юли бяха арестувани над 1300 души, което рекорден брой арестувани в един ден от разпадането на Съветския съюз“, каза журналистът и посочи, че критиците на управлението в Русия изтъкват, че властта забранява протестите и по този начин Путин нарушава конституцията. “Поради това много от протестиращите граждани си носят конституцията, в която пише, че имат право на свободно сдружаване”, обясни Кръстев.

В коментара си журналистът подчерта, че взривът в Архангелска област в началото на август върна горчивите спомени от трагедията в Чернобил.

"Властта е доста пестелива по отношение на обясненията за случилото се в Архангелска област. Поради това хората в региона се съмняват и се запасяват с йод. Случаят е показателен, тъй като сега и тогава през 1986 г. обществото не повярва на властта", каза Кръстев.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
george353
преди 4 години
Заради полицейското насилието и десетките осакатени в Париж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
Защо не могат да се сравняват?Защото са несравними. И защото някои се опитват да заместят реалната действителност с тази виртуалната създавана от водещите медии по нечие усмотрение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 4 години
я припомни как беше избран макрон зада ти се посмеем малко на акъла ! :Dи защо още не си се махнал в русия на убавина, богатия и ред ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Ха-ха-ха-ха-ха - в Русия изборите не били честни... а във Франция сигурно бяха? Да напомня ли за хиляден път как точно бе "избран" изкълченякът макарон? В Русия просто има праг, който отсява кандидатите без достатъчно подкрепа - неслучайно тия над 20 недопуснати кандидати в Москва с триста зора събраха 2000-2500 протестиращи. да не говорим как във Франция цивилни полицаи пребиваха брутално, вкл. с ЧУКОВЕ протестиращите хора - в Русия такива неща не се случват !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още