IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се стигна до недостиг на щатски долари във вторник?

Ако банките се финансират на по-високи ставки, може да прехвърлят тежестта на клиентите си или да затегнат финансовите условия, очаква Петър Петров

19:27 | 19.09.19 г.
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Централната банка на САЩ от известно време намалява резервите. Те бяха достигнали до под 1,5 трлн. долара, като могат да паднат и до по-ниски нива. Това прогнозира Петър Петров, наблюдател на Федералния резерв и Европейската централна банка, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Смята се, че 1,2 трлн. долара е праг, при който търсенето на резерви започва да се ускорява и процентът на финансиране нараства, обясни анализаторът. – Дори когато Фед има много резерви, лихвите са нестабилни при различни събития като референдума за Brexit и избирането на Доналд Тръмп за президент. По време на събитията, при които има по-голям страх, пазарът предпочита повече резерви и се нарушава търсенето и предлагането."

Петров смята, че ако банките и финансовите институции започнат да се финансират на по-високи ставки, това означава, че може да прехвърлят тежестта на клиентите си или да затегнат финансовите условия.

"В определени моменти ще има недостиг на резерви. Тогава ще е подходящо да се използват механизми като операции с по-голям термин – да се отпускат резерви за седмица срещу обезпечения", коментира той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още