IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашена ли е сигурността на данните в глобалната мрежа?

Едно от най-големите предизвикателства, което стои днес пред юристите, е използването на облачните технологии и криптирането на информация, твърди експерт

10:23 | 10.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-логичното нещо, което могат да направят IT компаниите, е да отричат, че сътрудничат на службите. Това заяви експертът по кибер сигурност Спас Иванов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Изказването му е по повод изтеклите в платформата Wikileaks данни, че редица разузнавателни агенции, в това число и ЦРУ, са използвали хакерски софтуер, за да придобият достъп до информацията от огромен брой „умни“ устройства.

„Не е изненада, че информационните системи на Google, Apple или Microsoft имат слабости. Те имат слабости, вградени в дизайна, слабости, които се откриват всеки ден. В този случай въпросът е малко по-различен. В крайна сметка от ЦРУ, знаейки за всички тези недостатъци, са създали система за автоматизирана дистрибуция на зловреден код, който заразява масово смарт телевизорите на Samsung и телефоните на Apple. Тук излиза въпросът, защо като ЦРУ твърди, че го прави единствено към определени субекти, как тази автоматизирана система знае кого атакува“, коментира Иванов.

Според него това ще има изключително голям отзвук в IT индустрията. 

По думите му най-логичното нещо, което могат да направят IT компаниите, е да отричат, че сътрудничат на службите. „В случая обаче става дума за нещо много по-различно. Едно е когато се иска достъп до конкретни данни за конкретен случай. Друго е когато, абсолютно тайно, без да уведомяваш никого и използвайки слабости, които си длъжен да оповестиш, масово крадеш данни“, заяви гостът в студиото.

(Разговорът с него може да видите тук)

В изтеклите информации няма изненада, като учудващ е единствено мащабът на разкритията, смята експертът по кибер сигурност Албена Спасова, която бе гост в предаването „Светът е бизнес“.

„Всъщност мащабът е притеснителен. Защото, ако до този момент, до тази информация достъп са имали съответните разузнавателни служби, то сега достъп имаме всички ние. А не живеем в един перфектен свят, в който всички да имаме добри намерения. По-скоро трябва да се притесняваме как тези хиляди редове код ще бъдат използвани от онези, които нямат добри намерения“, допълни тя.

„Едно от най-големите предизвикателства, което стои днес пред юристите, е използването на облачните технологии и криптирането на информация. Защото всичката информация е в облака, тоест не я съхраняваме ние, не сме стопаните на тази информация, ние я предоставяме на някого другиго. Тоест тя може да бъде открадната, може да бъде манипулирана, като именно това е предизвикателството“, коментира още Спасова.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Блумбърга критикува ЦРУто...е това требе да е истинската демокрация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още