IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зинаида Златанова: Бизнесът все повече се насочва към научно-развойна дейност

В Европа вече има данъчни инструменти за облекчаване на иновациите, посочиха бившият вицепремиер Зинаида Златанова и д-р Тодор Галев

21:00 | 12.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България политиците много говорят за иновации, но малко правят. Бизнесът обаче постепенно взема нещата в свои ръце, възползвайки се от програми като  „Хоризонт 2020“ за финансиране на научни и развойни дейности, там страната се представя все по-добре. Това коментираха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Зинаида Златанова, бивш вицепремиер иминистър на правосъдието, и д-р Тодор Галев, старши експерт от фондация "Приложни изследвания и комуникации".

“Фактът, че бизнесът е поел водещата роля по отношение на иновациите, поставя различни въпроси относно необходимите следващи стъпки”, каза Златанова и обясни, че в Европа вече се говори за данъчни инструменти за облекчаване на изследователската и разводна дейност, особено в държавите, в които вложенията са повече.

Като положителен пример в това отношение Тодор Галев посочи практиката, която масово се прилага – определен процент от печалбата на компаниите да не се облага, ако сумата бъде инвестирана в иновации.

“В България това липсва, но все пак е радостно, че все повече чужди компании разпознават страната като локация за техните развойни звена в множество сектори, напомни експертът.

Според Златанова в новия ресор в Европейската комисия "Иновации и младеж" на българския еврокомисар Мария Габриел има повече ресурси, които трябва да се управляват, но много по-малко е политиката.

“В областта на иновациите има голяма възможност за прокарване на нови инициативи, които могат да дадат изключително силен тласък на развитието на Европа”, смята Галев. Той напомни, че в Европа съществува т.нар. иновационен парадокс – Европа прави повече наука, по-малко иновации, отколкото САЩ и Япония например.

Тодор Галев е на мнение, че при избора на нови еврокомисари Европейската комисия ще се насочва все повече към прозрачност, визионерство, отчетност и по-стриктен контрол при икономическите реформи, включително чрез големия дебат за обвързването на спазването на закона при получаването на европейски средства.

„Това е много положителен знак за икономическото развитие, защото получаването на средства без прилагане на закон означава изкривяване на нормалната икономическа логика и на нормалната конкуренция“, категоричен е експертът от фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още