IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Змии-роботи налазват Марс?

Европейската космическа агенция планира да приземи собствен Марсоход през 2018 г. и търси начини за изследване на планетата

13:33 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Змии-роботи налазват Марс?

Змиите са хитри животни. Те могат да бъдат намерени в пустинята, в океана и дори да летят във въздуха. Но дали ще могат да се справят с друга планета?

Научни служители от изследователския институт SINTEF в Норвегия и от Норвежкия университет за наука и технологии не планират да пуснат безкраките влечуги на космически кораб, но пък ги използват като вдъхновение за създаване на нов тип роботи, които да изследват Марс.

Учени и инженери смятат да създадат роботизирана ръка, която да се отделя и да изследва повърхността на Марс, да събира ронлива почва и да се връща на марсохода, който Европейската космическа агенция планира да приземи на Червената планета през 2018 г.

Аксел Трансет, старши изследовател в SINTEF, заедно с някои от колегите му, извършват по поръчка на Европейската космическа агенция проучване за това как даден змия-робот ще се справи на Червената планета.

„Започнахме проучването през юни и ще приключим с него по някое време през декември", каза Трансет пред ABC News. „Проучването е по-скоро писмен доклад, отколкото серия от експерименти", уточнява той. Въпреки това идеите на хартия може да проправят пътя към прототип в рамките на няколко месеца.

Повече по темата вижте в материала на Джесика Хауърд от Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още