IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Оценката на активите на КТБ трябва да е готова до 20 октомври

До 10 септември трябва да е ясно необходимото удължаване на срока на специалния надзор над банката

23:00 | 31.07.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ: Оценката на активите на КТБ трябва да е готова до 20 октомври

Оценката за състоянието на активите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) трябва да бъде готова до 20 октомври. Това означава, че срокът, под който банката ще трябва да остане под специален надзор, ще бъде удължен.

Както е известно, КТБ бе поставена под надзор от страна на Българска народна банка (БНБ) на 20 юни за срок от три месеца. Те изтичат на 20 септември. По закон специалният надзор може да бъде удължен с още максимум три месеца.

За да бъде спазена процедурата, до 10 септември в Управителния съвет на БНБ трябва да бъде внесено предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор.

Това става ясно от Доклад за текущото състояние на КТБ, публикуван днес от централната банка.

От доклада става ясно, че кредитният портфейл на КТБ към 30 юни е в размер на 5,55 млрд. лв. Собственият капитал е 521 млн. лв., а депозитите на фирми и граждани са в размер на 5,62 млрд. лв.

Според данните в доклада само през юни са били изтеглени депозити за 630,7 млн. лв.  През месеца се наблюдава рязък спад при активите – със 741,4 млн. лв., като най-силно са намалели високоликвидните активи – с 672 млн. лв.

В доклада квесторите посочват поредица извършени действия по смяна на охраната в банката и нейните клонове, промяна на лихвените проценти, окомплектоване на кредитни досиета. В препоръките се казва, че е необходимо да бъде създадено специално звено, което да се занимае с детайлното разглеждане на всеки един кредит.

За първото полугодие КТБ отчита 65,3 млн. лв. загуба, показва докладът. Печалбата към 31 май 2014 г. е била 15 млн. лв., но през юни са начислени провизии за загуби от обезценки на кредити за 95,9 млн. лв.

Реализираният през юни нетен лихвен доход е с 10,7 млн. лв. повече от същия през май и частично компенсира по-високите разходи за провизии. Приходите от лихви за месец юни са с 6 млн. лв. повече от реализираните през  май, а разходите – с 4,66 млн. лв. по-малко (в резултат на предсрочно прекратяване на депозити).

Към 30.06.2014 г. предоставените кредити от банката са в размер на 5,549 млрд. лв., което е с 2,4% (128 млн. лв.) повече от края на месец май. След заделяне на провизии за загуби от обезценка в размер на 157 млн.лв., нетният им размер е 5,392 млн. лв. През месец юни качеството на кредитния портфейл е влошено и към края на периода кредити в размер на 498 млн. лв., или 8,98% (към 31.05.2014 е 1.59%) от портфейла са класифицирани извън група „редовни“, се казва в доклада.

Нарастването на класифицираните кредити е 5,8 пъти и е в резултат на допуснати просрочия. През месеца няма клиенти с променен вътрешен кредитен рейтинг. Най-съществено е нарастването на класифицираните кредити в група „под наблюдение“ – 8,8 пъти, или с 387 млн. лв.. Кредитите в група „необслужвани“ са 25,5 млн. лв., или 4,2 пъти повече спрямо началото на месеца. Класифицираните кредити в група „загуба“ остават на нивото от месец май.

Към 30.06.2014 г. собственият капитал на КТБ АД е в размер на 521 млн. лв. и при сравнение с края на месец май е с 16,3% (101,5 млн. лв.) по-малко. Намалението на капитала е резултат на реализираната загуба през месеца и на отрицателната преоценка на финансовите активи на разположение за продажба.

Загубата към 30 юни 2014 г. се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл. Същевременно квесторите на банката отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

Активите на банката са 6,896 млрд. лева към 30 юни 2014 г., което e със 741,4 млн. лева по-малко от сумата към 31.05.2014 г. Високоликвидните активи са 144,3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776,9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5,265 млрд.. лева. Депозитите от граждани и предприятия към 30.06.2014 г. са 5,620 млрд. лева, като намалението спрямо края на май е 630,7 млн. лева.

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10,54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7,86 на сто.

Квесторите поставят като основен въпроса за необходимостта от определяне на надеждна оценка на кредитния и инвестиционния портфейли на банката, която да отговаря на текущото състояние на кредитополучателите и емитентите и да съответства на МСФО.

На база доклада БНБ издава предписание към квесторите до 20 август да бъдат извършени промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с МСФО.

Освен това от тях трябва да бъде създаден специален екип, който в срок до 15.09.2014 г. да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката.

Освен това квесторите трябва да сключат договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията като част от процеса на окомплектоване и подготовка на кредитните досиета и да сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на банката. Тя трябва да приключи в срок до 20.10.2014 г.

На квесторите е възложено да предложат на БНБ проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

Квесторите трябва да представят в БНБ информация за хода на изпълнение на направените препоръки в срок до 05.09.2014 г.

На база всичко това БНБ до 10.09.2014 г. в УС на БНБ трябва да бъде внесено предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

„Считаме за необходимо да бъде извършена цялостна оценка на активите и пасивите на КТБ АД, въз основа на която да бъде представена пред Централната банка достоверна информация относно собствения капитал на КТБ АД, като на базата на този доклад бъде преценен подходът за прилагане на надзорни мерки към КТБ АД, като същите бъдат насочени към оздравяването на банката или съответно към отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност”, завършва докладът.

„Считаме за необходимо да бъде извършена цялостна оценка на активите и пасивите на КТБ АД, въз основа на която да бъде представена пред Централната банка достоверна информация относно собствения капитал на КТБ АД, като на базата на този доклад бъде преценен подходът за прилагане на надзорни мерки към КТБ АД, като същите бъдат насочени към оздравяването на банката или съответно към отнемане на лиценза за извършване на банкова дейност”, завършва докладът.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/business/2014/07/31/udyljavat-nadzora-na-ktb-i-sled-septemvri.234207
 

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
"...За скандална среща при президента Росен Плевнелиев, състояла се 10 дни преди прокуратурата да започне акция срещу КТБ, научи ГЛАСОВЕ от отлично информирани и сигурни източници. Срещата е станала по инициатива на държавния глава, а на нея са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров и управителят на БНБ Иван Искров. Повод за срещата е била КТБ..."И ако това е така, ще има ли въобще някакви последствия за самозабравилата се държавна глАва? С повечето досегашни действия този човек е работил против сигурността на собствената си държава. В случая се минира управлението на държавата и държавните финанси. А безпрецедентният случай държавен глава на християнска държава да дава ИФТАР на мюсюлмани е връх на върховете на продажност в услуга на чужди интереси.http://glasove.com/obshtestvo/40209-skandal-na-tajna-sreshta-pri-plevneliev-bila-reshena-sydbata-na-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Знаех си, че Искров е твърде посредствен и продажен човек, но реших, че аз нещо не отчитам. Няма грешка. Какъвто си е човек, такъв си е на всяка позиция. Жалко, че такива като него близачи и катерачи по стълбата на високите заплати са мнозина. И точно колко него некадърни и арогантни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Как имат очи от тази дискредитирана институция като БНБ да излизат с тежки съобщения докога ще бъдат готови с оценката? Та на БНБ не може да се вярва въобще! По-важното е кога те ще дадат обяснение на обществото за безочливта си неграмотна и корумпирана политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 3
space-man
преди 9 години
Вие да не искате гувернанта да си развали отпуската?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 4
ceneto
преди 9 години
не е предпоследна, просто от първият момент не могат да се ориентират в ситуацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 5
LuckyYou
преди 9 години
При тях всяка дума е предпоследна. И те го доказаха, не е лъжа! Така че докато не стане реалност това, което твърдят, няма смисъл. Мисля, че и за тях самите ще е по-добре да не се заемат с дати. Така няма да има напразно очакване, което да не оправдаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 52 rate down comment 5
LuckyYou
преди 9 години
На БНБ не трябва да се вярва на нито една дума повече за срокове, дати и т.н. Тези хора ни излъгаха най-безцеремонно, че банката ще отвори врати на 21 юли, как да им имаме доверие сега? И други лъжи изрекога, междувременно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 4
elgenjo
преди 9 години
,Но не могат да се теглят(Имам такъв)Какъв е смисълът на закона/договора, ако може да се променя по всяко време от едната страна/държавата/регулатора и прочее ***?Дори при лихварите не е така, доколкото знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
miro_73
преди 9 години
Могат да се внасятhttp://***.credit-agricole.bg/News/id/154
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 4
Lucifer
преди 9 години
""Само простият народец, а изглежда наистина е много ***, си наляга парцалите и мълчи""....как няма да мълчат например Вежди, Васко-кеца, Лили Иванова...и още 20-тина най-прости от простия народец, като все още ги залъгват че няма да пият студена вода за милионите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още