IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд планира емисия еврооблигации, а ЕИГ - увеличение на капитала

Румънският финансов регулатор е одобрил увеличението на капитала на Евроинс Румъния с 45 млн. евро

17:28 | 23.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Еврохолд планира емисия еврооблигации, а ЕИГ - увеличение на капитала

Застрахователната група на Еврохолд България - Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ), планира увеличение на капитала със 100 млн. евро, а самият холдинг – емитирането на корпоративни облигации на стойност до 100 млн. евро, информират дружествата чрез Бюлетин Investor.bg.

Намеренията на Еврохолд идват със съобщението, че румънският финансов регулатор (ASF) е одобрил увеличението на капитала на Евроинс Румъния с 45 млн. евро, което е дъщерно на българската застрахователна група ЕИГ.

Планът за подобряване финансовите показатели на Евроинс Румъния беше изискан в средата на октомври 2015 г. след извършения преглед на балансите и проведените стрес тестове на големите застрахователни компании в северната ни съседка, които показаха необходимост от набиране на допълнителен капитал при част от дружествата.

Проверките там бяха направени заради подготовката за приемането на евродирективата Платежоспособност II, която влиза в сила на 1 януари 2016 г. и цели подобряване на ликвидността и собствения капитал на застрахователите в Европейския съюз, пише в прессъобщението на Еврохолд. В България тази директива предстои да бъде транспонирана.

Румъния беше първата страна членка, която извърши стрес тестове в застрахователния си сектор. У нас в момента тече процедура по избор на съставител на методологията за проверките на балансите на застрахователите и активите на пенсионните фондове. По всичко личи, че тази процедура ще бъде изпълнена у нас след транспонирането на директивата Платежоспособност I.

Одобреният от румънския регулатор план предвижда увеличение на капитала на Евроинс Румъния с 45 млн. евро (200 млн. леи). Решението за това беше гласувано от акционерите на компанията на общо събрание, проведено на 8 октомври. Ако е необходимо и в зависимост от постигнатите финансови резултати, акционерите се ангажират да осигурят допълнителен капитал през втората половина на 2016 г., разкриват от холдинга, от чиято част е застрахователната група.

„Разчетите ни показват, че вече гласуваното увеличение на капитала с 45 млн. евро ще е достатъчно и това е оповестено в одобрения от румънския регулатор бизнес план. Евроинс Румъния изпълнява стриктно ангажиментите си към финансовия регулатор и ще покрие всички изисквания в рамките на предоставения й срок от една година. Компанията непрекъснато повишава финансовите си резултати и ще подобри презастрахователната си програма, за да отговори в още по-пълна степен на изискванията на надзора”, уверява изпълнителният директор на ЕИГ Кирил Бошов.

Паралелно с мерките за Евроинс Румъния на общото събрание на компанията майка ЕИГ, проведено на 19 ноември, акционерите одобриха предложение на Съвета на директорите за увеличение на капитала на холдинга със 100 млн. евро, които да бъдат използвани за нуждите на дъщерните дружества.

В допълнение - мажоритарният собственик на ЕИГ - Еврохолд България, свиква извънредно общо събрание на акционерите на 28 декември 2015 г., на което ще бъде предложено издаването на емисия еврооблигации на стойност до 100 млн. евро.

През октомври Евроинс Румъния регистрира 28,6% ръст на премийния си приход до 12,8 млн. евро при покачване от 43,1% на годишна база до 18,84 млн. евро за ЕИГ. За десетте месеца на 2015 г. приходите на Евроинс Румъния се увеличават с 52,6% до над 130 млн. евро при 48,2% до 188,5 млн. евро за компанията майка.

Минути преди края на търговската сесия в понеделник са сключени 39 сделки за 10 264 акции на Еврохолд България АД. След трансакциите ценните книжа поскъпват с 10,2% до 0,705 лв. за брой. Пазарната капитализация на Еврохолд България е 89,778 млн. лв.

Днес няма сделки с акции на българското поделение на ЕИГ - ЗД Евроинс АД, чиито книжа поевтиняват с 15,83% от началото на годината до 0,925 лв. за брой и 15,235 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още