IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Димитър Тонев: Науката трябва да е приоритет за България

Лъжа е, че проектите на БАН се финансират само с европейски проекти, твърди директорът на Института за ядрени изследвания и енергетика към академията на науките

10:16 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест на БАН за по-високи заплати. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест на БАН за по-високи заплати. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Науката трябва да е приоритет в страната. Доцентите от Българската академия на науките (БАН) взимат около 620 лв., професори около 713 лв., а асистенти и главни асистенти - около 500 лв.

Това посочи в интервю за Bulgaria ON AIR директорът на Института за ядрени изследвания и енергетика доц. д-р Димитър Тонев по повод искането на учените за по-достойно заплащане на техния труд.

По думите му тези пари са нужни на академията, най-малко за да изпълни законовото изискване за заплатите на учените.

"Надявам се да се намери процедура тези 10 млн. лв, които в крайна сметка така и не получихме, да дойдат в БАН. Не е добър сигнал за учените, че мнението на парламента се сменя на 4 часа. Изискванията са за нормални заплати. Нужни са средства и за апаратура. Академията не разчита само и единствено на бюджета, но са ни необходими значително повече средства за заплати", уточни д-р Тонев и допълни, че, ако  се стигне до протести, целта им ще е да се докаже, че БАН е една от най-важните институции в страната. 

В студиото беше и акад. Стефан Воденичаров, който определи изказването на Менда Стоянова, че учените просят, като обидa. 

"Финансиране продължава да няма и обяснението е, че тези учени просят пари, защото не могат да спечелят европейски проекти. Ако някой ви каже, че наука се прави с европейски пари,това е лъжа. Това е само глазурата на тортата, основната част се финансира от държавата", поясни акад. Воденичаров.

По думите му някои сектори в БАН получават високо европейско финансиране, но това не се отнася за всички спектри.

Акад. Воденичаров, чийто последен работен ден като председател на БАН е днес, каза още, че с предвидения бюджет голяма част от учените ще са на ръба на минималната заплата, след като тя бъде увеличена в началото на 2017 г. 

"В този момент протести няма да имат добър резултат. Учените имат друг начин да покажат своето поведение чрез резултати", каза още академикът.

Той е категоричен, че реформи без финансова подкрепа не могат да станат. 

"Има голям  научен потенциал. Всеки един учен е експерт, но ако продължават управляващите да не обръщат внимание на бъдещето на страната и на нуждата от експерти, нещата няма да бъдат много положителни. Ние губим информационна банка от хора, които излизат от активния живот. Трябва това да спре и да им се даде шанс", заключи акад. Стефан Воденичаров.

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още