IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20% от младежите у нас нито учат, нито работят

Първата причина е неблагоприятната връзка между системата за образование и икономиката и бизнеса, коментира бившият социален министър Христина Христова

10:16 | 27.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

20% от младежите у нас нито учат, нито работят и не се влияят от трудовата и социалната системи у нас. По този показател страната ни е първо място в Европейския съюз, сочат данни на УНИЦЕФ.

„Основен и много тревожен проблем е младежката безработица. За 2016 г. общата заетост е почти 64% за хората до 65-годишна възраст, но за младежите този коефициент е само 21%“, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър Христина Христова.

Все по-тревожно е нарастващото неравенство на доходите. Преди дни Европейската комисия излезе с ключова препоръка към страната ни по отношение на реформите в социалния сектор. Програмите, по отношение на пазара на труда, трябва да са по-добре насочени.

Трябва да се подобри и връзката на социалните услуги със заетостта на хората в неравностойно положение.

Ромското население трябва да получи по-добър достъп до образование. Друга мярка е прословутият "прозрачен механизъм" за определяне на минималната заплата, който към момента буксува, заради неразбирателство между социалните партньори.

По думите на Христова първият фактор зад тази тенденция на увеличаване на младежката безработица е неблагоприятната връзка между системата за образование и икономиката и бизнеса.

„Тази връзка се скъса още в началото на прехода, когато започнаха бурни реформи в сферата на образованието с идеята да се откъснем от всичко, което е правила тоталитарната държава в сферата на образованието“, заяви Христова.

"Ако говорите с чуждестранни и български инвеститори, те ще ви посочат като проблем номер едно липсата на кадри и това забавя инвестиционния процес и ръста и равитието на българската икономика", посочи още бившият социален министър. 
 

Целия разговор с Христина Христова може да видите тук: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
че кой е луд да дава 1300 лв. на семестър и после да бачка за нема хилка на месец или още по-големите тъппаци които си продават имотите и дават по 50 бона долара в измисления Американски университет у Благоевград, коет после нема избиване с работа в България посмъртно .... ако иска некой мое сметне колко години ше му треат да бачка за да изкара 50К долара със 700 стин леа средна заплата ..... :)) но кат има балъцци ше има и тарикати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още