IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

77% от европейците считат технологиите за полезни за обществото

Проучване на „Евробарометър“ показва, че повече от половината от жителите на стария континент се интересуват от новостите в областта на науката

12:23 | 16.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
77% от европейците считат технологиите за полезни за обществото

77% от европейците смятат, че науката и технологиите оказват положително въздействие върху обществото. Това сочи проучване на „Евробарометър“. Участниците в него обаче са загрижени за рисковете, свързани с човешкото здраве и околната среда. Подобно на резултатите от предишни изследвания, повече от половината от жителите на Стария континент се интересуват от новостите в областта на науката и технологиите, но по-голямата част от тях не се чувстват достатъчно добре информирани.

Макар и да смятат, че технологиите са важна част от всекидневието, по-малко от половината от участниците в проучването – 47%, са отговорили, че са изучавали наука или технологии в училище, университет, колеж или на друго място. В същото време европейците гледат положително на ползите от научното образование за младите хора и по-голямата част от анкетираните смятат, че правителствата на техните държави не правят достатъчно, за да стимулират интерес към науката сред младежите.

Един от приоритетите на ЕС през следващите години е именно да събуди интереса на младите хора да развиват кариера в областта на науките и иновациите.

„Хоризонт 2020“ е следващата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Тя ще се изпълнява от 2014 до 2020 г. и е със силен акцент върху справянето с предизвикателствата пред обществото, които засягат живота на хората, например подобряване на здравеопазването, развитие на по-екологичен транспорт и повишаване на продоволствената и енергийната сигурност.

„Хоризонт 2020“ ще включва специален бюджет за дейности на тема „Наука със и за обществото“, които ще са насочени към интегрирането на усилията в областта на науката и технологиите в европейското общество. Освен това средствата ще се използват за увеличаване на привлекателността на кариерите в тази област, особено сред младите хора, както и за мерки във връзка със съществуващото в тази сфера неравновесие между половете.

Вижте още в репортажа на Лидия Климентова за Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още