IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акад. Богдан Петрунов: Пандемията се развива, предстои ни сериозен период

Няма опасност от истерия, тъй като обществото у нас, както и здравната система, са подготвени, смята имунологът акад. Богдан Петрунов

11:46 | 27.08.20 г.
Акад. Богдан Петрунов: Пандемията се развива, предстои ни сериозен период

По думите му можем да говорим за намаляване на случаите, но това все пак зависи от броя на тестовете и характера на хората, които се тестват.

Извънредната епидемична обстановка остава до края на септември. През последните дни в Европа се наблюдава ръст на случаите на коронавирус, като основната група заболели са младите хора. В България отчитаме лек спад в броя на заразените.

"Не виждам основание за успокоение. По отношение на заразените сме сравнително добре, но по отношение на броя на починалите сме на второ място в цяла Европа", заяви акад. Петрунов.

Имунологът добави, че вирусът става по-инфекциозен, но в замяна на това намалява броят на смъртните случаи.

"Епидемията е далеч от своето завършване, предстои ни много сериозен период. В България мисля, че няма да дойдем на тази фаза на истерия, цялата ни здравна система и общество е значително повече подготвено", прогнозира акад. Петрунов.

Той призова да спазваме противоепидемичните мерки - да носим маски в публични заведения, ресторанти и градския транспорт и да спазваме физическа дистанция.

"Различаването на Ковид-19 и другите вирусни инфекции не е никак просто, тъй като голяма част от симптомите са общи. Това може да го направи само опитният лекар. Когато човек забележи в себе си такива прояви на висока температура, тежко дишане, болка в гърлото, веднага да се обърне към своя личен лекар", посъветва имунологът.

Проф. Николай Витанов от БАН е на мнение, че засега не се налага въвеждането на по-строги правила заради коронавируса.

Той припомни пред bTV, че през юли е дал четири възможни сценария за развитието на заразата, посочвайки, че в края на август ще надхвърляме 16 000 случая на COVID-19. В момента те са около 15 750.

По повод удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на септември, проф. Витанов даде три възможни сценария за септември. Според него най-лошият е, ако нещата продължават както досега, т.е. хората, които спазват мерките, продължават да го правят, а тези, които не ги спазват - също. В този случай по негови думи се очаква в края на септември броят на заразените да стигне 25 000, а броят на починалите да надхвърли 800.

Това е сценарият, за който трябва да се готви здравната система“, предупреди проф. Витанов.

Според него най-хубавият сценарий би бил, ако изведнъж всички 300 хиляди души, които не спазват мерките, започнат да го правят. При това положение в края на идния месец се очакват около 20 хиляди случая. Ученият поясни, че това е най-благоприятният вариант, но според него страната ни ще надхвърли 20 000 заразени.

Проф. Витанов обясни, че при най-реалистичния сценарий известна част от хората, вследствие на това, че идва есенно-зимният сезон, ще започнат да спазват частично мерките. В този случай заразените към края на септември ще са около 21 700.

Относно връщането на учениците в класните стаи как това ще повлияе на разпространението на заразата, проф. Витанов смята, че ако ще има някакво влияние, то ще е най-рано от октомври нататък.


Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още