IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания спадна до 6-годишно дъно от 6%

Заплатите на британците обаче продължават да се понижават в реално изражение

13:11 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата във Великобритания спадна до 6-годишно дъно от 6%

Безработицата във Великобритания се понижава с повече от очакваното през август, за да достигне най-ниското си ниво от началото на финансовата криза насам. Въпреки това британците все още не усещат възстановяването на икономиката чрез доходите си, пише MarketWatch.

Между юни и август безработицата спада до 6% спрямо нивото от 6,4%, регистрирано в предходните три месеца до май. Това се случва, след като още 154 хил. британци успяха да се влеят в работната сила, показват последните данни на Националната статистическа служба на Острова ONS. Цифрите се оказват над очакванията на икономистите за спад на безработицата до 6,1%.

Броят на безработните възлиза на 1,97 млн. души. За пръв път броят им пада под 2 млн. души. За последно това се беше случвало също през 2008 г., отбелязва ВВС. Oт началото на годината броят на безработните намалява с 538 хил. – най-големият регистриран годишен спад, откакто се събират данни.

От своя страна заетостта сега е 73%, като нивото й е близко до историческия връх от 73,2%, сочат още данните на ONS. Общият брой на заетите възлиза на 30,76 млн. души.

От друга страна броят на безработните младежи на възраст от 16 до 24 г. спада с 88 хил. през периода до 733 хил. По този начин младежката безработица намалява до 16%.

„Рекордните данни показват, че дългосрочният икономически план на правителството за подпомагане на бизнеса при създаването на работни места и връщане на хората отново на работа се оказва успешен“, коментира министърът на труда и социалната политика на Великобритания Естер Маквей.

Въпреки че всеки месец от началото на годината безработицата спада на годишна база, работните заплати на англичаните все още не растат. Те дори се понижават, ако се вземе предвид покачването на цените. Средното седмично работно заплащане расте само с 0,7% през трите месеца до август. Същевременно за същия период нивото на инфлацията е почти двойно.

Изключвайки бонусите, средното седмично възнаграждение се оказва малко над пазарните очаквания. То се покачва с 0,9 на сто. Въпреки това в реално изражение заплатите намаляват.

Понижаващите се работни заплати означава глътка въздух за Английската централна банка, или с други думи – централните банкери няма да бързат с вдигането на основния лихвен процент, който сега е на рекордно ниските 0,5 на сто.

Освен това инфлацията трайно е под целта на финансовата институция. През септември тя е 1,2% при годишна инфлационна цел от 2 на сто. Поради тези фактори сега анализаторите очакват, че АЦБ ще вдигне лихвите най-рано към средата на 2015 г. вместо през пролетта.

Курсът на британската лира към американския долар остана статичен след публикуването на данните за пазара на труда. Двойката GBP-USD продължава да кръжи около 11-месечно дъно. Към 12:50 часа българско време една лира се разменя за 1,5917 долара.

Още за икономиката на Великобритания и движенията на британския паунд след референдума в Шотландия можете да разберете от разговора на Свилен Колев от Investor.bg с главния дилър на Bulbrokers Кирил Гарчев, който участва в пазарното предаване "Invest/Or?" по Bulgaria On Air.

Част I

Част II

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още