IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Тази година ще има повече пенсионери

Има принципно съгласие пенсионната възраст да се обвърже с продължителността на живота, каза управителят на НОИ

11:56 | 21.02.14 г.
Бисер Петков: Тази година ще има повече пенсионери

Тази година ще има повече пенсионери, заяви в ефира на Bulgaria On Air управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Той уточни, че само за София през януари има с 16% повече подадени заявления, отколкото година по-рано.

 

„Нека не забравяме, че държавната пенсионна система функционира при недостиг на средства от осигурителни вноски и се допълва чрез субсидии от държавния бюджет. Става дума за дефицит в системата от около 2 млрд. лева, който се покрива от хазната.

Петков коментира, че дефицитът е приблизително същият като миналата година. "Не мисля, че през годината тази сумата ще бъде превишена, толкова е заложено и в бюджета за 2014 г.", каза той.

 

Повишаването на пенсионната възраст няма алтернатива, категоричен е управителят на НОИ. По думите му това е неизбежно, остава неуточнено само с какви стъпки ще се случва покачването на годините за пенсия. „При ситуацията в страната и демографския натиск завишението на условията за пенсиониране, е едно от условията системата да не изпадне в колапс“, добави още управителят на НОИ.

 

Той припомни, че в България средната продължителност на живота е най-ниска в ЕС, но имаме най-голям дял застаряващо население и неблагоприятно променящо се съотношение между населението в активна и в пенсионна възраст.

 

„Вече се очертава принципно съгласие пенсионната възраст да се обвърже с продължителността на живота след навършване на пенсионна възраст“, обясни Петков.

 

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още