Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Чуждите инвеститори се освобождават от турски дълг с ударни темпове

Само през миналата седмица те се продали ДЦК на разтърсваната от политически скандали държава за над половин милиард долара

Чуждите инвеститори започват да се освобождават от турски дълг с ударни темпове, информира Bloomberg. Само през миналата седмица инвеститорите се продали ДЦК на разтърсваната от политически скандали държава на стойност 532 милиона долара и така вложенията им в публичен дълг достигат тримесечно дъно от под 54 милиарда долара.

Седмица по-рано отливът възлизаше на 1,4 милиона долара. Информацията е на Централната банка на Турция. През май инвеститорите притежаваха ценни книжа за рекордните 72 милиарда долара.

Корупционният скандал в страната, както и увеличаващият се дефицит по текущата сметка, сринаха курса на турската лира на валутните пазари в последно време. 

Още по темата
Турските пари продължават да се обезценяват, достигайки нови рекордно ниски стойности спрямо долара при 2,1568 лири, или понижение от 1,4%. Само през тази година лирата се е обезценила с повече от 16%, което е най-лошото представяне спрямо останалите валути на развиващите се пазари в Европа, Близкия Изток и Южна Африка.

Тази обезценка поставя в изключително неизгодна позиция публичните финанси при покачващите се разходи за обслужване на външните задължения на Турция. В няколко хода Централната банка се опита да намали темповете на обезценка на националната валута, но анализатори коментират, че силите на паричната власт са ограничени.

Изключително разочароващо се справя и фондовата борса в Истанбул, която се движи в обратна посока на световните тенденции при капиталовите пазари и изтрива близо 20% от стойността си през 2013 г.

На дълговите пазари доходността по двегодишните облигации на страната се изстреля със 17 базисни точки, до 9,73%. Скокът в лихвата през 2013 г. е също рекорден за развиващите се икономики след Бразилия – 358 базисни пункта.

гледано: 2965   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петър Нейков

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
14
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
А какво ще стане след като САЩ намали изкупуването на облигации емитирани от Турция. Чичо Сам сериозно се зае да "оправя" Турция.

Още от