Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Д. Танева: Търсим равнопоставеност между българските и чуждите производители

Министърът изтъкна, че не е искала да се стига до административен акт за решението на МС, задължаващо големите търговци да акцентират върху българската продукция

гледано: 3666   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Решението на Министерски съвет да принуди големите търговски вериги да предлагат повече български стоки касае постигането на равнопоставеност между български и чужди производители, заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Според нея тук не става въпрос за привилегировано положение на българските производители.

„Не исках да се стига до административен акт, но се наложи,“ каза още Танева, добавяйки: „Имахме безплодна поне двуседмична комуникация с търговски вериги, откъдето нямаше нито инициатива, нито разбиране за ситуацията, нито предложение. Най-тъжното е, че това са и български мениджъри,” заяви министърът по повод трите най-големи вериги.

Тя посочи и друг случай, при който чуждестранен мениджър е проявил разбиране, възприемайки идеята за подпомагане на българските производители. 

Още по темата

„Но на практика трите най-големи вериги, които държат над 50% от търговията с храни в България, не приемат постановлението и не направиха нищо доброволно като мярка в хода на предварителните дебати и затова предложих административен акт,“ обясни Танева.

Кое провокира бързането? Един телефонен разговор

„Звънна ми един производител, който дори не познавам. Каза ми: Аз съм бенефициент по  ПРСР. Имам милион и половина платена субсидия. 6 милиона отделно кредит за стопанството – голяма оранжерия за краставици и домати. Нито една верига не проявява интерес. Те вече имат договорени доставчици. Във веригата всичко е чуждо. А аз съм принуден да хвърля продукцията“, спомня си Танева, като добавя: „Тогава си казах: Няма какво да се чака. Трябва да се действа. Защото иначе ще направим така, че заради монополизирането на някакви канали за доставки, всички средства на ЕС може да отидат на халост. А те са пари на европейския данъкоплатец“.

Танева посочи по повод писмото на Европейската комисия, с което Брюксел иска отговори от правителството за задължението на търговските вериги да предлагат повече български продукти, че от министерството ще изложат своите мотиви пред изпълнителната власт на ЕС.

Целия разговор с министър Десислава Танева вижте днес от 17.30 часа в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.

По статията работи: Екип на Bulgaria On Air

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Много ще се зарадвам сега ако глобят Десислава Танева, но понеже няма да се случи ще приема и глоба за България.
0
 
3
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Добре, идеяът е много блгородна да има български стоки. Но защо трябва да е със заповед и глоби. Не може ли да е със субсидия и пожелание? Не може ли да се награждава който желае да продава българско а трябва да се глобява.

Още от Bulgaria On Air
Стига ли държавната помощ до търговците на дребно?