IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Ще има загуба на средства от бюджета заради нередностите по програмата за наука

Според служебния министър на образованието проблемите с плащанията са били предсказуеми

10:38 | 14.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Загуба на средства от държавния бюджет заради откритите нередности по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще има. Това коментира служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков пред телевизия Bulgaria ON AIR по повод критиките на Европейската комисия (ЕК) за управлението на европари от страна на просветното министерство.

Вчера беше потвърдено, че спират междинните плащания по програмата. Ако проблемите, посочени в писмото на ЕК, бъдат отстранени в кратък срок, плащанията ще се възобновят, но с финансови корекции.

"В момента се използват средства от бюджета, но ако успеем да минем през тези препятствия по най-добрия възможен начин, ЕК след няколко месеца ще започне да възстановява средствата, които сме представили”, каза проф. Николай Денков. 

По думите му загуби има. И в писмото на ЕК на няколко пъти много ясно е казано, че очакват при всяко следващото искане на пари да е посочена финансовата корекция, която ще бъде наложена от страна на одитиращия орган в България за това, което се е случило през 2016 г.

Според служебния министър на образованието проблемите с плащанията по програмата за наука са били предсказуеми. "Има определени принципи и правила как се управляват средствата. Трябва да има разделяне на властите - кой дава парите, кой ги използва и кой ги контролира. С навлизането на министър Кунева беше ясно, че тези правила няма да се спазват. Това, което стана, беше предсказуемо", каза проф. Денков.

Той посочи, че "много сериозно е нарушен специален принцип и регламент на ЕК" - това е станало със заповед на министъра (Меглена Кунева, бел. ред.) на 5 юли 2016 г., която съвместява несъвместими функции по правилата на ЕС.

Според служебния министър на образованието и науката оставките няма да решат проблема.

Проф. Денков коментира още, че висшето образование е в застой за сметка на предучилищното и училищното. "Имаше законови актове, които трябваше да бъдат приети май-юни 2016 г., за висшето образование, но те не са започнати", обясни той и добави, че работата вече е стартирала, но не даде гаранция, че за два месеца тя ще приключи.

Той все пак успокои, че студентите ще получат европейските си стипендии.

В областта "Наука" нямаме документ, който да казва "това са целите", каза още проф. Денков. По думите му и това е приоритет на кабинета му.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още