IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонатан Феро: Младите са най-ценният ресурс на една страна

Според журналиста от Bloomberg младежката безработица потенциално посажда семената на политическата, икономическата и социалната нестабилност

17:16 | 02.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Джонатан Феро: Младите са най-ценният ресурс на една страна

„Преди десетилетия рецептата е била проста: посещаваш университет, взимаш диплома, градиш кариера. Сега работодателите искат диплома, първокласно образование и опит, т.е. завършващи, които да са вършили работа, за да получат работата“. Така журналистът в Bloomberg Джонатан Феро откри четвъртия панел „Медиите – ключ в отношенията между бизнеса и образователната система“ на конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“.

Той открои проблемите, които не само България среща, но и цяла Европа.

„Един от основните е младежката безработица. Тя е на рекордно високи нива в Гърция и в Испания, например. Докато в България е около 30%, то в тези страни е над 50%“, посочи Феро растящия проблем все повече млади хора да си намират работа все по-трудно.

„Младежката безработица потенциално посажда семената на политическата, икономическата и социалната нестабилност. Нито една централна банка от ранга на Европейската централна банка, Федералния резерв на САЩ или Английската централна банка не може да разреши този проблем“, подчерта той сериозността на предизвикателството, пред което са изправени младежите.

„Посланието ми е просто: най-големият ресурс, който една страна притежава, не са суровините или природните й богатства, а именно младежта. Инвестициите в младежите ще изискват време и пари, но съветът ми е не само студентите да учат здраво, но и бизнесът да поеме повече рискове“, окуражи присъстващите Джонатан Феро.

Конкретно за връзката между младите и медиите той каза, че по-големите инвестиции в младите ще произведат по-качествени журналисти. Според Феро по този начин те ще се чувстват независими и компетентни като личности и ще спазват етичните принципи на професията, които отговарят и на човешките морални закони.

Той говори още за това как е стартирал кариерата си в Bloomberg – от ниска и непривлекателна позиция, която често е била неблагодарна, до водещ, като вече е едно от основните лица на медията. Съветът му към младите хора бе те да не се отказват и непрекъснато да се развиват.

Какво каза още специалният гост на конференцията Джонатан Феро – вижте във видео материала.

Конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“ се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Всичко за събитието можете да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 9 години
знаем знаем и затова усилията ви за морален упадък към бг са насо4ени именно към тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още