Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Духомир Минев: Необходим е ремонт на данъчната система

Въвеждането на необлагаем минимум е постижимо и абсолютно задължително, каза председателят на "Европейската антибедност мрежа"

гледано: 1102   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Необходим е ремонт на данъчната система, смятат проф. Духомир Минев и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Данъчната система наистина е в тежко състояние. Как се облагат учебници, как се облага хазартът и как се облагат други услуги? Такива ремонти са необходими на данъчната система. Система от 17-и век не може да работи", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на "Европейската антибедност мрежа" проф. Духомир Минев.

Той коментира, че при нас менталността е такава, че е абсурдно да се говори за безусловен базов доход. Но необлагаем минимум и адекватен минимален доход и други мерки, които синдикатите предлагат, са неща, които са не просто реални и постижими, но са и абсолютно задължителни.

"Бяха предложени множество мерки, бяха обсъдени детайлно. Някои си противоречаха, защото това не е един екип на президента, който говори в една посока, това са отделни експерти, които предлагат различни неща. Не можем да очакваме от тази маса да сложи край на бедността и на неравенствата" категорична беше Григорова.

По нейни думи е крайно време да се европеизира и българската данъчна система, защото в момента тя излиза извън всякакви европейски рамки.

"Предимство имат разходите пред приходите. Ние трябва да дадем възможност на българските граждани да живеят нормално, а това откъде ще съберем нужните средства е на втори план. Управляващите трябва да ги намерят" коментира в "България сутрин" Ваня Григорова.

Коментарите са по повод проведената вчера кръгла маса "Неравенства и бедност в България" под патронажа на президента Румен Радев.

На форума стана ясно, че комплексни мерки в образованието, социалната, данъчната и бюджетната политика биха могли да намалят бедността и неравенствата в България.

Пътят за преодоляването на тези проблеми минава през данъчна оптимизация, въвеждане на необлагаем минимум, диференцирана ставка на ДДС, засилено таксуване на натрупания капитал, инвестиции в образование и човешки ресурси, посочиха участниците в кръглата маса.

Още вижте във видеото.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bulgaria On Air

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ако се въведе необлагаем минимум на базата на минималната работна заплата, управляващите ще се замислят следващия път, когато пак тръгнат да я увеличават. Така кръгът се затваря и механизмът става саморегулиращ се.
2
 
10
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Трябва и е наложително да се увеличи минималния задължителен праг за регистрация по ДДС от сегашните 50 000 лв на поне 180-200 хил. лв.
Трябва да се премахне данък лихва 8%.
Трябва да се премахне данък дивидент 5%.
Трябва да се намали данък печалба за ЕТ от 15% на 10%.
ДДС за ток, вода, парно, природен газ и някои други стоки да е не повече от 10%

Още от Bulgaria On Air
Анализатори: За 2018 г. едва ли икономическият ръст ще надхвърли 3,2%