IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: По-високият акциз за бездимните цигари е правилна мярка

Не може само с висока цена да се ограничава броят на пушачите, твърдят обаче от Националната пациентска организация

11:23 | 19.07.18 г.
Експерт: По-високият акциз за бездимните цигари е правилна мярка

По-високият акциз за бездимните цигари е правилна мярка,  защото така продуктите стават по-скъпи и недостъпни за повече хора, което от своя страна ограничава потреблението на тези изделия. Така коментира в ефира на Bulgaria ON AIR д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без дим" повишението на косвения налог върху „нагряващите тютюневи изделия“.

Съгласно приетите на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, ако сега една кутия бездимни цигари е 5,50, то през есента цената ще скочи с повече от 1 лев.

По време на разискванията в парламента вчера стана ясно, че Световната здравна организация е изпратила писмо до Министерството на здравеопазването, в което се цитира изследване, според което бездимните цигари са също толкова вредни колкото конвенционалните. 

"Колкото е по-висок акцизът, толкова е по-добре по отношение на отказването от тютюнопушенето", каза още Гаврилова.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация обаче не се съгласи, че само с висока цена може да се ограничава броят на пушачите.

"Истинската държавна политика по отказването на цигарите включва освен повишаване на акцизите на всички тютюневи изделия, не само на тези, които потенциално са по-малко вредни, включва създаването на програми за отказване, стриктно спазване на мерките за забрана на пушенето и т.н.", аргументира се Хасърджиев.

Според него повишаването на акциза и съответно на цената на бездимните цигари ще тласне хората към по-евтиния вариант на доказано вредните обикновени цигари.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още