IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Забраната за плащане на нови лекарства показва дефицитите в системата

Според доц. Иво Петров трябва да се въведат много строги стандарти и да се контролира тяхното спазване

13:18 | 11.12.17 г.
Експерт: Забраната за плащане на нови лекарства показва дефицитите в системата

Дефицитът в бюджета на Здравната каса не трябва да бъде компенсиран с наливане на средства, а с промяна на системата. Спорът около мораториума за плащането на новите лекарства показва какви големи дефицити има в системата, каза по БНТ кардиологът доц. Иво Петров.

Парламентът одобри мораториум върху финансирането на нови лекарства догодина, а протестиращи срещу решението го определиха като "геноцид". Президентът наложи вето върху решението, но здравният министър остава непреклонен за забраната. Заради ветото бюджетът на Здравната каса няма да бъде обнародван.

По думите на доц. Иво Петров новите лекарства, както и новите технологии са необходими на здравеопазването. За съжаление през последните години, новите технологии не навлизат така, както би ни се искало. Лекарствата обаче доста по-бързо навлизат и доста по-бързо получават реимбурсация, т.е. пълно покритие от страна на касата, каза специалистът. 

Към мотивите на здравното министерство за збараната много добре се вижда, че това е една временна мярка. Според него сегашното ръководство на здравното министерство се опитва да въведе по-голяма яснота и по-голяма прагматичност в управлението.

Според доц. Петров трябва да се въведат много строги стандарти и да се контролира тяхното спазване.

Междувременно от Федерация "Български пациентски форум" поискаха оставката на здравния министър Кирил Ананиев.

"Заявих я като гражданин, като гласоподавател, като син и родител. Най-вече, защото министърът продължава да изрича лъжи, да обвинява всеки от нас, които си търсим правата и ни подлага на "геноцид", заяви пред Bulgaria ON AIR Иван Димитров от Федерацията.

"Кирил Ананиев не е нов човек в здравната система. Допреди да стане министър, той беше председател на Надзорния съвет на Здравната каса", обясни председателят на Центъра за защита правата на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Според него се избягва първоцелта на Здравната каса, която е да осигурява лечение на хората. "Няма как да подобриш лекуването, като забраниш достъпа до него", категоричен бе д-р Кацаров.

Още вижте във видеото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още