IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Без демонополизация на НЗОК под някаква форма нищо няма да се получи

Това е промяна в интерес на пациента, каза д-р Стойчо Кацаров

12:06 | 16.10.18 г. 2
Експерти: Без демонополизация на НЗОК под някаква форма нищо няма да се получи

Без демонополизация на Здравната каса под някаква форма нищо няма да се получи.

"Да се премахне монополът на Здравната каса. Това е промяна в интерес на пациента. Той ще стане важен, ако може да избира". Това каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR, който коментира и внесеният вчера вот на недоверие към кабинета по темата здравеопазване.

БСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Левицата атакува готвената здравна реформа, закриването на общински болници и ценообразуването при лекарствата. 

"Същите проблеми бяха посочени и от здравния министър преди две седмици. Налице е единодушие между управляващи и опозиция за наличие на проблеми в здравната система. В този смисъл искането за вот на недоверие стои странно", коментира д-р Кацаров.

Кардиологът Младен Григоров посочи 5 проблема в здравеопазването.

"Единият е финансирането. Вторият е тежкият структурен проблем на здравеопазването - 367 болници консумират 50% за болнична помощ, а само 12% отиват за доболнична помощ. В страните с добро здравеопазване е почти точно обратното. Третият проблем са клиничните пътеки - лекуване по симптоми, а не по същество. Следващият е в образованието - грубото подценяване на доклиничните специалности. Последният е недостигът на кадри, най-вече при медицинските сестри", обясни Григоров.

Вижте още от разговора във видеото.


 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Здравната каса по презумпция е монополна, защото е замислена като кранче за източване. Посветените няма да допуснат конкуренция доброволно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
penman
преди 5 години
Стойчо Кацаров разбира от здравеопазване, колкото *** от кладенчова вода. Виж, от далавери - да. Той и мустакатия зъболекар разсипаха здравната система по времето на управлението на лицето И. Костов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още