Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Експерти: България изпълнява критериите за влизане в еврозоната

Влизането в еврозоната може да елиминира риск за банковата ни система, смятат финансистът Емил Хърсев и икономистът Красен Станчев

Експерти: България изпълнява критериите за влизане в еврозоната

Снимка: Архив, Ройтерс

Няма критерий за влизане в еврозоната, който да не изпълняваме, а изборът да сме част от валутния съюз сме направили още с подписване на договора за влизане в Европейския съюз.

Зад това мнение застана финансистът Емил Хърсев, който заедно с икономиста Красен Станчев коментира в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR дали сме готови за влизане в еврозоната.

„Още от 2000 година с колегата Красимир Ангарски твърдяхме, че България е готова за влизане в еврозоната. Няма критерий от Маастрихт, на който да не отговаряме. Въпрос на проверка и статистика е това да се установи“, подчерта Хърсев.

Той смята, че няма нито един негатив от предстоящото влизане на страната ни в еврозоната.

Финансистът напомни, че не стоим пред избор, защото още с присъединяването на България към Евросъюза този въпрос е договорен и нашата страна е приела да въведе еврото като национална валута и „това е наше право и задължение“.

Още по темата

За Красен Станчев в никакъв случай не може да се очаква ценови шок при приемане на еврото у нас. По думите му служебното правителство трябва да заяви воля за влизане в еврозоната.

"Не се обръща внимание в България, че от 2004 година досега сме с най-бърз ръст на реалните доходи на домакинствата", отбеляза той.

Според Станчев има трудности за влизане в еврозоната и те са чисто от преговорен характер.

Емил Хърсев се солидаризира с него, че не може да се очаква ценови шок. По думите в други страни е имало първоначален шок с рязко увеличаване на цените, но той много бързо се разнася „в рамките на два-три месеца“, след което цените се връщат обратно до нормалното ценово ниво, но е убеден, че България през 1997 година мина този етап при въвеждането на валутния борд.

И двамата прогнозираха, че през март ще се отчете по-висок икономически растеж за България между една пета и една четвърт от процента.

Финансистът Емил Хърсев е на мнение, че влизането в еврозоната елиминира “невероятен риск за банковата ни система”, а Красен Станчев потвърди, че КТБ не е системен проблем, но вероятно от българските банки ще бъдат поискани „някои неща преди влизането в еврозоната“.

Вижте повече във видеото!

гледано: 1982   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
2
 
2
majnata до: majnata
преди 3 години
https://www.youtube.com/watch?v=WO_nID9kzB0

Митко Хитов: Присъединяване към еврозоната е смърт за България !
4
 
4
 
1
преди 3 години
Тия двамата са за връзване !

Още от Bulgaria On Air
Кога ЕС ще уеднакви критериите за рискови страни?