IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: България изпълнява критериите за влизане в еврозоната

Влизането в еврозоната може да елиминира риск за банковата ни система, смятат финансистът Емил Хърсев и икономистът Красен Станчев

11:51 | 06.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Няма критерий за влизане в еврозоната, който да не изпълняваме, а изборът да сме част от валутния съюз сме направили още с подписване на договора за влизане в Европейския съюз.

Зад това мнение застана финансистът Емил Хърсев, който заедно с икономиста Красен Станчев коментира в "България сутрин" на Bulgaria ON AIR дали сме готови за влизане в еврозоната.

„Още от 2000 година с колегата Красимир Ангарски твърдяхме, че България е готова за влизане в еврозоната. Няма критерий от Маастрихт, на който да не отговаряме. Въпрос на проверка и статистика е това да се установи“, подчерта Хърсев.

Той смята, че няма нито един негатив от предстоящото влизане на страната ни в еврозоната.

Финансистът напомни, че не стоим пред избор, защото още с присъединяването на България към Евросъюза този въпрос е договорен и нашата страна е приела да въведе еврото като национална валута и „това е наше право и задължение“.

За Красен Станчев в никакъв случай не може да се очаква ценови шок при приемане на еврото у нас. По думите му служебното правителство трябва да заяви воля за влизане в еврозоната.

"Не се обръща внимание в България, че от 2004 година досега сме с най-бърз ръст на реалните доходи на домакинствата", отбеляза той.

Според Станчев има трудности за влизане в еврозоната и те са чисто от преговорен характер.

Емил Хърсев се солидаризира с него, че не може да се очаква ценови шок. По думите в други страни е имало първоначален шок с рязко увеличаване на цените, но той много бързо се разнася „в рамките на два-три месеца“, след което цените се връщат обратно до нормалното ценово ниво, но е убеден, че България през 1997 година мина този етап при въвеждането на валутния борд.

И двамата прогнозираха, че през март ще се отчете по-висок икономически растеж за България между една пета и една четвърт от процента.

Финансистът Емил Хърсев е на мнение, че влизането в еврозоната елиминира “невероятен риск за банковата ни система”, а Красен Станчев потвърди, че КТБ не е системен проблем, но вероятно от българските банки ще бъдат поискани „някои неща преди влизането в еврозоната“.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=WO_nID9kzB0Митко Хитов: Присъединяване към еврозоната е смърт за България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Тия двамата са за връзване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още