IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Срещата Тръмп-Путин преповтори позициите без финални решения

И двамата световни лидери смятат, че Русия не се е намесвала при избирането на Тръмп

12:08 | 17.07.18 г. 2
Експерти: Срещата Тръмп-Путин преповтори позициите без финални решения

Няма промяна в политиката след историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки. Позициите бяха преповторени.

Така коментираха резултатите от срещата пред Bulgaria ON AIR директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и журналистът и бивш кореспондент на БНР в Москва Чавдар Стефанов.

"Няма промяна в политиката, но и двамата световни лидери смятат, че Русия не се е намесвала при избирането на Тръмп. Интригата по-скоро се премести във вътрешнополитическата зона на САЩ - за или против Тръмп", каза бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков. 

"Избирането на Тръмп даде шанс за подобряване на отношенията Русия - САЩ, защото Тръмп е много по-непредсказуем, докато избирането на Хилари Клинтън щеше да продължи досегашната политика. Самата среща е събитие, но дали ще е просто епизод или ще стартира процес - това ще видим в бъдеще. По време на срещата нямаше договаряне, а "инвентаризация" на позициите на двете страни по въпросите", продължи Кючуков.

Според журналистът Чавдар Стефанов Путин е предложил бизнес сделка на Тръмп - да си разпределят пазара за газ и нефт.

"Русия не успя да промени своята промишленост и продължи да се основава на петрола и газа. Путин предлага да не се закача "Северен поток". Делегациите също не бяха неравностойни - това показа различни подходи", коментира Чавдар Стефанов.

Според директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков въпреки темите, които са били поставени на масата, не може да се каже че има реални съглашения, а по-скоро са били отправени оферти.

"Финализирани решения не могат да се очакват от такава среща. Позициите бяха преповторени. Израел и Иран негласно присъстваха, но Европа отсъстваше и като тема и като фактор", каза още Любомир Кючуков.

Журналистът Стефанов допълни, че на пресконференцията по време на срещата Путин за пръв път е признал за окупацията на Крим с думите "ние организирахме референдум в Крим".

Повече вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
никой не е искал мнението на някакви български мижитурки писали се "журналисти" .....гледайте го тва в тубата лично какво са казали президентите на двете страни, а не *** и пульо *** кво мислили, смятали, казали, видели, недочули и преписали за стотинки .....Putin-Trump meeting in Helsinki: News conference following summithttps://m.youtube.com/watch?v=gqigwlTccO0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
"Журналистът Стефанов допълни, че на пресконференцията по време на срещата Путин за пръв път е признал за окупацията на Крим с думите "ние организирахме референдум в Крим".Хаха.... Еми руснаците се учат от най-добрите даскали - Великобритания окупира Фолклендсите острови, преби военно Аржентина и я изгони от там, после проведе "референдум" сред военния си персонал в базата си там и случаят приключи - нема санкции, нема коментари в демократичните медии... Сега какъв е проблемът? Даже има бая разлика в референдума в Крим - в него участва и гласува цялото население, заварено от събитията там - цял свят гледаше на живо, онлайн, имаше чужди медии и никой не оспори свободното волеизлияние на жителите на Крим. Оспориха самото право на референдум на кримчани с некакви препратки към конституцията на Украйна, като се игнорира постановка в устава на ООН - в случая, с юридически приоритет, според международното право... Ама да си плямпаме - дума дупка не прави, а керванът си върви... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още