IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Опозицията понесе "истински османски шамар"

Демокрацията спечели, свободната воля спечели, ние имаме демокрацията, за която Западът се бори, заяви турският премиер след местните избори

10:31 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ердоган произнася реч пред привържениците си след обявяването на първите резултати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ердоган произнася реч пред привържениците си след обявяването на първите резултати. Снимка: Ройтерс

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата управляваща Партия на справедливостта (ПСР) е победител на местните избори в Турция.

Гласуването е смятано за тест на настроенията към Ердоган в страна, която е разтърсена от корупционен скандал и чиито народ е все по-поляризиран. Ясният резултат вероятно ще вдъхнови Ердоган да се състезава през лятото и на президентските избори. Ако той ги спечели, може да остане на власт за още едно десетилетие, предава AFP.

След преброяване на 80 процента от всички гласове, партията на Ердоган печели изборните с дял от 46 на сто от всички гласове, а основната опозиционна партия Народнорепубликанската партия има дял от 28 на сто от гласовете.

Преди изборите ПСР обяви, че всеки резултат над 38,8% ще е успех за нея. 

"Хората им нанесоха истински османски шамар", заяви Ердоган за своите опоненти на изборите, смятани за референдум за управлението на ПСР, съобщи DPA. Пред хиляди поддръжници в Анкара той нарече „предатели“ хората, отговорни за изтичането на записи на разговори, които показват, че премиерът и приближените му са замесени в корупция. Те ще понесат отговорност за това, заплаши Ердоган.

„Демокрацията спечели, свободната воля спечели, ние имаме демокрацията, за която Западът се бори", заяви Ердоган пред поддръжниците си, които го аплодираха на студа, докато той изнасяше речта си от балкона на централата на ПСР в столицата.

Турската нация "няма да се преклони и няма да бъде победена. Не намерихме победата си на улицата. Победихме чрез политически методи, чрез демокрация, чрез избори. И няма да се предадем пред Пенсилвания и протягащите се оттам ръце", обеща Ердоган, визирайки пребиваващия в Пенсилвания ислямски деец Фетулах Гюлен, вероятно свързан с корупционните скандали.

Обикновено местните избори в Турция са считани за маловажни и привличат малко международното внимание. Но тазгодишните избори се превърнаха в тест за популярността на Ердоган. Консервативният политик от седмици насам е подложен на силна критика заради все по-авторитарния стил на управление.

Поради постоянно появяващите се в социалните мрежи нови обвинения в корупция срещу него Ердоган наскоро разпореди блокирането на услугата за кратки съобщения Twitter и сайта за видео споделяне YouTube. Преди това той разпореди уволнението и на хиляди полицаи, съдии и прокурори, които според него са били „политически съвместими“.

Ердоган счита разследванията срещу политици и бизнесмени от неговата среда за конспирация от последователите на бившия си приятел - ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Анализаторите считат, че Ердоган по всяка вероятност е спечелил ясна победа, която ще има дълбоки последици за нестабилната политическа ситуация в Турция. Очаква се Ердоган да интерпретира резултата като белег на одобрение от страна на хората към най-новата си политика.

ПСР е постигнала „горния край на очаквания марж на одобрение", казва Синан Юлген, директор на Центъра за изследване на икономиката и външната политика, мозъчен тръст в Истанбул. „Изглежда, че последните няколко седмици с цялото си политическо напрежение ПСР не е пострадала много“. Това може да накара поддръжниците на Ердоган да се надяват, че той ще се състезава и в президентските избори", казва Юлген.

Изборният процес бе помрачен от изпълнени с насилие сблъсъци между поддръжници на различните партии в Югоизточната част на страната, при които по различни данни са били убити 9 и ранени още 60 човека. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още