IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски министри искат стратегическа рамка за зелената енергия до 2030

Представители на осем държави-членки на ЕС изпратиха специално писмо по темата до ЕК

17:20 | 07.01.14 г.
Европейски министри искат стратегическа рамка за зелената енергия до 2030

Германия, Франция и шест други държави в Европейския съюз призоваха общността да определи стратегическа рамка за използването на възобновяема енергия до 2030, съобщи Ройтерс. Призивът е отправен чрез писмо, адресирано до еврокомисарите по въпросите на климата и за енергетиката Кони Хедегор и Гюнтер Йотингер. 

Писмото са подписали министри, отговарящи за околната среда и за енергетиката от Австрия,  Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия и Португалия.

В него се подчертава, че изготвянето на стратегия ще подпомогне намаляването на зависимостта от вноса на изкопаеми горива, ще насърчи заетостта и ще допринесе за ръста на икономиката.

Британският министър на енергетиката и климатичните промени Ед Дейви подчерта, че страната му подкрепя  определянето на задължителна цел за намаляване на парниковите емисии до 2030 година. Засега обаче не застават зад стратегическата рамка за използване на възобновяемата енергия.

Припомняме, че страната е сред най-изоставящите в постигането на целите за 2020 година по отношение на използването на енергия от възобновяеми източници

Източници на Ройтерс съобщават, че Брюксел обмисля да заложи цели за намаляване на парниковите емисии с 40% и увеличаване на използването на възобновяема енергия с 30%. Очаква се Европейската комисия да обявинов  пакет от мерки в областта на намаляването на въглеродните емисии на 22 януари и да започне законодателна процедура, която може да отнеме поне две години.




 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още