Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Фармацевти остават в протестна готовност

Сред исканията им са стабилизиране на лекарствоснабдяването и въвеждане на единни държавни цени за медикаментите

гледано: 1357   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Фармацевтите обявиха, че протестните им действия с жълти жилетки ще продължат, след като вчера проведоха среща със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, на която никой от поставените от тях въпроси не беше решен.

Аптекарите са предложили дългосрочни и краткосрочни мерки за нормализиране на лекарствоснабдяването, въвеждане на национална аптечна карта и са поискали държавни цени за всички медикаменти в страната.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев обясни в "България сутрин" Bulgaria ON AIR, че ще изчакат седем дни за отговор от министерството и ако такъв липсва, е възможно отново да има затворени аптеки в страната.

Здравният министър Кирил Ананиев не е присъствал на срещата, на която от аптечната камара са представили исканията си, представили са и документи, които показват на базата на какво се основават предложенията.

„Ние искаме стабилизиране на лекарствоснабдяването, въвеждане на единни държавни цени, въвеждане на аптечна карта и това, което е в рамките на краткосрочните мерки - синхронизиране на четирите електронни системи, така че да влязат планово и също да бъдат бюджетирани", посочи председателят на Националната аптечна камара.

Четирите нови електронни системи са: верификация на лекарства, да няма износ на липсващи на местния пазар медикаменти, нов софтуер по системата към НАП и въвеждане на електронна рецепта.

Антон Вълев посочи, че системата за верификация твърде често дава грешки там, където вече работи.

Вчера здравното министерство е поело ангажимент да включи представители на сдружението в работна група, която ще има за задача да изработи стратегия за развитието на лекарствения сектор в България. Членове на работната група ще бъдат представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), Българския фармацевтичен съюз, сдружение „Национална аптечна камара“, пациентски организации и други заинтересовани страни.

Още от разговора вижте във видеото.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bulgaria On Air
Експерти: Етичното хакерство може да бъде полезно със знанията си