IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Касовата отчетност на ДДС е добра мярка, но само привидно

Управляващите купуват подкрепата за земеделските производители с промените в Закона за акцизите, твърди икономистът

10:02 | 26.09.13 г. 1
Г. Ангелов: Касовата отчетност на ДДС е добра мярка, но само привидно

Одобреният от Министерския съвет нов специален режим за касова отчетност на данък добавена стойност като цяло е добра мярка, но само привидно“, каза в ефира на Bulgaria On Air икономистът Георги Ангелов.

Според него с новия режим ще възникнат сериозни проблеми, подобни на тези при въвеждането на единната сметка. „За да се правят подобни промени, е необходима добра информационна система, каквато ние нямаме. Нужна е и подготовка на всички служители от приходната администрация, както и на на тези 100 000 фирми, които биха се възползвали от касовата отчетност на ДДС“, обясни експертът.

По думите му промяната в Закона за акцизите, която касае земеделските производители, ще струва на бюджета около 80 млн. лева и е ненужна.

„Това е съвсем открит начин да се купи тяхната подкрепа. Пробива се дупка в данъчния закон за сектор, който и без това е най-субсидирания, и то при положение, че не се виждат почти никакви резултати от това подпомагане“, обясни Ангелов. Той допълни, че това не показва намеренията на правителството да прави реформи, а по-скоро, че управляващите са склонни да отстъпват, за да няма протести.

Припомняме, че кабинетът реши акцизът за горивата за селскостопански нужди да бъде възстановяван. Мярката ще бъде заложена в бюджета за 2014 г.

Относно отмяната на данъка върху лихвите, Георги Ангелов посочи, че трудно може да се очаква такава стъпка от правителство, което обича да харчи.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 10 години
Ангелов, а ти знаеш ли колко горят големите арендаторски джипове? Направо не остават пари за комбайните! Затова им ще им възстановяват акциза... Бедничките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още