IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Стоев: Идеята за банков съюз е бягство от истинския проблем

Има реален риск той да доведе до повече разходи за банките, включително и за потребителите на техните услуги, твърди експертът

19:37 | 16.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Георги Стоев: Идеята за банков съюз е бягство от истинския проблем

„Идеята за банков съюз е по-скоро бягство от истинския проблем, а именно – публични финанси, които са извън контрол“, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Георги Стоев, управляващ съдружник в Industry Watch.

Той обясни, че има постоянен натиск държавните разходи да растат, да се спасяват конкретни индустрии или производители, а от друга страна се наблюдава стагнация на инвестиционната активност и работните места. „Това е натиск за дефицити, а те могат да се финансират само чрез дълг или инфлация. Ако пазарите са изгубили доверие към теб, като емитент на дълг, то остава единствено варианта да се печатат пари. Сега в еврозоната пари се печатат само от Европейската централна банка. Така че, в момента, в който успеем да контролираме правителствата, така че да има баланс, няма да го има този натиск върху парите, а оттам идеята за банков съюз ще отиде на заден план“, посочи експертът.

По думите му идеята е лансирана от тези лобисти, които отказват да свият разходите си. „Някои страни като Германия се справят добре с дефицита и баланса, но това не е така в Италия, Франция или Белгия. Банковият съюз мести фокуса от важните неща, като твърде раздутия правителствен бюджет. Има реален риск този съюз да доведе до повече разходи за бизнеса на банките, включително и на потребителите на техните услуги“, добави Стоев.

Той обясни, че основната промяна в политиките започна преди две години с кризата на гръцкия дълг. „Тогава голяма част от банките в Европа бяха с голяма експозиция към рискови активи, включително и към облигации, издадени от неплатежоспособни правителства. Най-засегнатите от това кредитни институции бяха тези във Франция. Тогава започна и борбата между френското и немското правителство за надмощие в Европа. Казано иначе – френските банки се опитаха да прокарат своите интереси чрез европейските механизми и техните загуби да бъдат покрити от данъкоплатеца или чрез инфлация или с друг субсидиран начин.

Немската страна беше по-твърда и след множеството срещи на високо ниво, би могло да се каже, че вече ядрото на Европа не е Франция, Германия и донякъде Италия и Великобритания. Вече истинското ядро е само Германия“, обясни Георги Стоев.

Според него в момента вътрешната политика във Франция е в сериозна криза. Президентът губи подкрепа, а управляващата партия започва леко да клони надясно. Това е ефектът от прекомерното увеличение на разходите без икономическа обосновка и повишението на данъците, допълни експертът.

„Стана това, за което всички предупреждаваха. Една силно социална политика доведе до най-несоциалните ефекти. По всичко личи, че Оланд ще загуби властта, предизборният процес в страната вече е факт. Това от своя страна оказва влияние на европейско ниво под формата на нови сътресения, както и атаки срещу еврото. Проблемът с нестабилността донякъде се дължи на факта, че много индустрии, включително и финансовата продължиха да разчитат прекалено много на подкрепата от централните банки. В момента, в който централната банка на Франция загуби автономността си, се оказа, че финансовия сектор на някои страни не е в добро здраве“, допълни икономистът.

Вижте целия разговор във видеото!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 37 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
я кака Ралица каква е готина :) а на експерта ако не ми е станало ясно, става въпрос просто за 5 човека в които да е печатницата и да правят каквото си искати да са шефове на 300млн. человека в EU след което правителствата ще правят, а те вече го правят, каквото им се каже иначе ще има тояга :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още