IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игнат Арсенов: Потребителите стават все по-активни в търсене на правата си

Основно задължение на превозвача е да даде информация за правата на пътника, споделя председателят на Европейския потребителски център

14:05 | 21.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Игнат Арсенов: Потребителите стават все по-активни в търсене на правата си

Потребителите стават все по-активни, когато търсят правата си, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.

Той разкри, че за първото тримесечие на годината се наблюдава лек ръст на подадените жалби към Центъра спрямо същия период на 2013 г. Към момента броят на подадените жалби бил малко над 100.

„Около 10% е увеличението, което може да се дължи и на икономическото раздвижване в Европейския съюз”, каза Арсенов. Той уточни, че в Европейския потребителски център около 35% от подадените жалби са свързани с онлайн пазаруване. Другият по-голям дял – около 30%, формират транспортните жалби.

Ареснов сподели, че най-честите оплаквания към Центъра във връзка с пътуване в рамките на ЕС са свързани със закъснения на влакове, самолети и автобуси. В търсенето на правата си пътуващите трябва да запазят всички бележки за направени разходи при закъснение на влак, автобус или самолет. Той уточни, че правилата в рамките на ЕС важат за пътувания на по-дълги разстояния, а именно - над 250 км.

„Превозвачът е задължен да закара пътника до крайната точка. При закъснение или отмяна на влака или полета, например, и ако не може да изпълни разписанието, превозвачът следва да осигури храна, напитки, а ако закъснението е по-голямо – и подслон. Основно задължение на превозвача е да даде информация за правата на пътника”, коментира Арсенов.

Той препоръча пътуващите да търсят свидетели и дори писмено потвърждение от превозвача за закъснението, които впоследствие да използват при търсенето на обезщетение.

Вижте цялото интервю в сайта на ТВ Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още