Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Икономиката расте, но заплатите на българите са най-ниските в ЕС

Как се отразява ръстът на БВП върху доходите на населението коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова и икономистът Славчо Маринов

гледано: 2348   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Българите са с най-ниски заплати на Балканите, като след нас е само Албания. При сравнение на брутния вътрешен продукт на България, изчислен през паритета на покупателната способност на средното ниво на ЕС, ще се види, че София е с 58%, но в другите региони на страната тя се движи от 23 до 28%. 

Още по темата

Това обяви финансистът Мика Зайкова, която заедно с икономиста Славчо Маринов коментира в студиото на Bulgaria ON AIR как се отразява ръстът на БВП върху доходите на населението.

"Тенденцията се задълбочава. Не харесвам средната работна заплата като показател, тъй като не дава ясна представа. 78% от работещите в България получават под средната работна заплата за страната. Доходите в регионите са два, два пъти и половина по-ниски от тези в София, а столицата не е цялата държава", отбеляза Зайкова.

Славчо Маринов е категоричен, че няма как да компенсираме толкова бързо щетите от социализма при потискане на доходите и способността да се произвежда повече.

„Но тази ножица се стеснява. Нашият икономически растеж изпреварва този на Гърция или Сърбия. БВП на глава от населението е с 40% по-висок от този в Сърбия по данни на МВФ", изтъкна икономистът.

Според Зайкова 27 години бизнесът черпи конкурентоспособност от ниски доходи и занижена цена на труда, което според нея е дълбоко погрешно.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че новият бюджет предвижда увеличение на заплатите в публичния сектор със 700 млн. лева и по думите на Маринов това е разумна постъпка, но само ако тя бъде съпътствана от съкращаване на държавната администрация.

"Трябва да има повече хора, които да вършат продуктивни дейности, а не чиновници, които не откриват нови технологии и не въвеждат подобрения", посочи икономистът.

Зайкова заяви, че е нужна административна реформа, а не съкращения, визирайки институциите, които работят на терен и даде пример с инспекторите по храните.

Защо най-употребяваните стоки в България са по-скъпи в сравнение със страните от Централна и Източна Европа? Как да се съкращават чиновниците? Защо реални активи за 92 млрд. лева бяха продадени за 2 млрд. лева? Защо жените със заплати над 1000 лева са два пъти по-малко от мъжете? Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Още по темата

Коментари (3)

0
 
0
 
3
osoitza до: IMRO
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Безработицата(или работата на черно) в западните балкани е ужасяваща. някъде между 20 и 40 %. Това са хора, които работят без договор и без осигуровки или въобще не работят. И на практика хората, коитпо формират официалната заплата са предимно държавни служители и такива в големи компании. А относно темата. Запалтите тъук доста бързо ще се вдигнат ако таиз безработица се задържи и бизнеси, които са разчитали единствено на ниски заплати просто ще фалират .... Хората вече могат лесно да избягат на вън и никой няма да седи на 3-400 лв запалта под масата. Не случайно правителството напуира да вдига минималната заплата. Ако не се хвнат в ръце управляващаите(не само тези а цялата прослойка), то след 20 -30 година просто няма да има кой да управялват и съответно чии пари да крадат....
1
 
3
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Мика Зайкова лъже като ***, а журналистката и повтаря лъжите, без изобщо да се потруди да провери реалното положение. Средната нетна работна заплата в България за момента е €414 срещу €405 за Косово, €399 за Сърбия, €368 за Македония и €347 за Албания (източник: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage). Босна все още ни изпреварва с малко (€434), но при много анемична икономика и 40% безработица. Румъния е далеч пред нас с €520 - това е, към което трябва да се стремим. Отново ожалване, лъжи и самонабутване в калта.
2
 
7
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ако тенденцията да се дере бизнеса, за да се увеличава и удебелява администрацията, продължи - дали ще можем да се превърнем в държава само от чиновници?!

Още от Bulgaria On Air
Ще се наводним ли със стари коли при ограничения за дизела в Западна Европа?