IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията Сочи

Зимните олимпийски игри в Сочи са по-скъпи от всички зимни олимпиади, взети заедно

18:17 | 06.02.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвестицията Сочи

Зимните олимпийски игри в Сочи, Русия, които неофициално започнаха днес, са най-скъпите в историята.

Първоначалните данни сочеха, че разходите за събитието ще са около 12 млрд. долара. Засега сумата надхвърля само 55 млрд. долара. Това означава, че игрите ще бъдат доста по-скъпи от тези в Атина през 2004 г., летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г., както и от тези в Лондон.

Всъщност Зимните олимпийски игри в Сочи са по-скъпи от всички зимни олимпиади, взети заедно.

Например, за игрите в Монреал през 1976 г. икономическият ефект се оказа положителен чак през 2006 г. Горчивият опит на градчето се отразява на кандидатите за следващите олимпиади. През 1984 г., например, той всъщност е само един - Лос Анджелис. Дори тогава инвестициите за игрите са били в размер на само 335 млн. долара. Тогава те са дошли изцяло от частни инвеститори.

Средствата за Сочи идват както от частни инвеститори, така и от държавата. Различни данни показват обаче, че повече от 90% от парите за ще дойдат именно от правителството. Анкета сред руските граждани показа, че близо 40% от тях считат, че повечето от средствата ще бъдат откраднати. За това може би говори и по-реалната преценка за игрите. Само 6,4 млрд. долара от първоначално предвидените ще отидат за инвестиции, свързани със спорт. На поне 8 млрд. долара първоначално се оценяваха съоръженията. 8 млрд. долара струват жп линиите и магистралите, които ще превозват гостите на олимпийския град.

Сочи, където игрите ще бъдат открити утре (7 февруари), се намира в отдалечената част на Русия, на брега на Черно море и в близост до границата с Грузия. Мястото има субтропичен климат и е летен курорт. 8,3 градуса. Толкова е средната температура в градчето, което ще е най-топлото място, на което някога са се провеждали зимни олимпийски игри. В момента дори няма сняг. Ето че обаче любимата лятна дестинация на съветския елит ще бъде домакин на зимните Олимпийски игри. Така Русия ще се опита да покаже на света, че може да се справи с домакинството на международно събитие от подобен ранг за пръв път след падането на СССР.

Сред причините за нарастването на разходите са сумите, които трябва да бъдат платени на местните строителни компании, строгите мерки за сигурност за предотвратяване на терористични атаки и изграждането на зимни съоръжения в планините в района.

Рейтинговата агенция Moody's Investor Service излезе със становище, че ефектът от олимпиадата изпита финансови проблеми в дългосрочен план. Според компанията високите разходи за домакинството на игрите и други негативи, събрани покрай цялата организация, са ограничили ползите на Русия от провеждането на олимпиадата на нейна територия.

И наистина може би е така. Европейските политици няма да посетят официалната церемония по откриването на игрите заради несъгласието си с отношенията на Русия към човешките права. Предварителните продажби на билети са по-слаби в сравнение със зимната олимпиадата във Ванкувър, когато 97% от билетите бяха изкупени. Дори реверансът на руските авиолинии да намалят цената на билетите явно няма да привлече американските туристи. Очакванията са те да са по-малко и заради липсата на луксозни хотели. Прогнозите са все пак, че 3 млн. души ще гледат на живо зимните спортове.

България е представена от 16 свои спортисти. 6000 е общият им брой от 85 страни. За 1254 от тях ще има медали. Направата на златния медал се оценява на 6000 долара, като той ще бъде най-големият в историята игрите. Но присъствието на нашата страна е дори по-силно.

Именно българска компания построи конструкцията, върху която ще бъде запален огънят. Фирмата е изградила чашката на олимпийския огън и кулата, която е висока 48,5 метра.

Докато някои руски компании може и да претърпят загуби и да се чудят как да си върнат вложенията, от Moody's посочват, че игрите ще имат по-скоро негативен ефект върху държавните банки, кредитирали огромното строителство. „Внешекономбанк“ и „Сбербанк“ могат да бъдат принудени да продадат активи и да повишат лихвите по кредитите, за да излязат чисти от инвестицията.

Повече за инвестицията Сочи можете да разберете от коментара между Делян Петришки от Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Да не говорим пък, че ако тия пари ги бяха инвестирали в квартални спортни площадки (за масов, а не за елитен спорт), Русия щеше да стане световен пример. А сега най-вероятно ще оглави класацията за най-лошо похарчени пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Едва ли! С тия пари, ако целта е бил курорта, е можело хем по-добре да се инвестират - в хотели, инфраструктура и реклама, а не в спортни съоръжения и разходи за сигурност, които ще станат напълно излишни само след месец.http://chronicle.bg/zashho-d-rzhavite-organizirat-svetovni-p-rvenstva-i-olimpiadi/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
stasi666
преди 10 години
Ето от къде са усвоили от БСП номера с анексите.Просто едно източване на парите от петрол и скъпа газ като българската
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
mick
преди 10 години
Според мен, руснаците просто използват Олимпиадата за да си създадат един супер курорт. И реално колко са похарчените пари не е толкова важно, важното е след Олимпиадата да имат един световно известен курорт - море и ски събрани на едно. Дали ще стане? Ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
crammer
преди 10 години
Добре казано, но чакай сега да видиш колко минуси ще ти напляска широката народна масата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Longin
преди 10 години
еми това е то - широката руска душа, руския цар удря по масата и щедро парите потичат.....ще видим какво ще им донесе щом отсега смятат загубите, а в имиджово отношение много хора вече са видели двойните тоалетни---за сравнение - когато хората са загрижени за своите пари и своята природа: Денвър печели олимпиада през 1970 но скоро гражданите загрижени за очакваните ПРЕРАЗХОДИ и проблеми с околната среда - на редовният си РЕФЕРЕНДУМ (с другите избори!) гласуват с 59% против Олимпиадата и я отменят, провежда се в Инсбрук(1976)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още