IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Хиновски: Соченето с пръст на ЕРП-тата вреди на инвестиционния ни имидж

Недопустимо е политическото говорене от типа на „ние ще намалим цената на тока“ в либерализирана система, смята председателят на Българския енергиен форум

12:02 | 02.01.14 г. 2
Иван Хиновски: Соченето с пръст на ЕРП-тата вреди на инвестиционния ни имидж

Енергийната система в България изпада в колапс, заяви в ефира на Bulgaria On Air председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Той посочи и факторите, които дърпат сектора надолу. „Сега сваляме цената за достъп, а в същото време в бъдещите планове се включва увеличението й с 3% през 2014 г. и 2015 г. В това действие няма никаква логика“, коментира Хиновски.

По думите му проблемът е, че се разчита, че пасивите, които се генерират в системата, ще бъдат компенсирани на базата на едно по-високо производство на електроенергия. „През 2014 г. е предвиден ръст от 11% на общото производство“, каза той.

„Необходимо е да има баланс в цялата система. В момента се създава усещането, че ЕРП-тата са лошите, което не  е честно. Те ползват само 7 - 10% от общия паричен поток в бранша. Това преследване вреди много на инвестиционния имидж на страната“, каза още Хиновски.



„Решението на ДКЕВР за поевтиняване на цената на тока от първи януари не е никаква изненада. За нас е опит да се потуши потенциалното недоволство към цените на тока. Те са в основата на всички протести“, посочи експертът.

„Недопустимо е политическото говорене от типа на „ние ще намалим цената на тока“ в такава либерализирана система. Цените се определят от независим орган, те не зависят от държавата. В момента обаче вирее мнението, че цените се определят от правителството“, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
wenci
преди 10 години
Време е тези измислени образувания-ЕРПта /за източване на пари и далавери на високо ниво/ да станат държавни и да се знае кой носи отговорност за тях!. И без това са част от държавната политика и политиката на правителството. "Независим орган" ?! - кой е този орган ДекЕвВРли?!Ново и цялостно преструктуриране трябва, и всякакво замазване на статуквото е глупост и затъване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
ЕРПтата са се хванали на хорото на регулирания пазар и ще го играят. Сега не им е добре, като намаляват цените, но как беше като ги увеличаваха? По-интересно ще е, ако монополите при електроразпределението се разбият и се допусне конкуренция - да можеш да си сменяш доставчика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още