IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Повече пари не означават по-добра социална политика

Над 15 години няма нови идеи в социалната сфера, а има нужда от такива, категоричен е експертът

19:15 | 17.10.18 г.
Иван Нейков: Повече пари не означават по-добра социална политика

Повече пари не означават по-добра социална политика. Продължаваме с грешното развитие на социалната политика и нямаме консенсус за нея. Това коментира бившия социален министър Иван Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона за хората с увреждания. Работодателите се обявиха категорично против. Причината е, че според тях с промените ще се създадат допълнителни затруднения за бизнеса. Ако измененията бъдат приети и от парламента – от следващата година ще има квоти за задължително наемане във фирмите на хора с увреждания. 

С пари от държавния бюджет ще се финансират и две национални програми. Едната ще е в помощ на бизнеса, за да адаптира работните места. А другата ще финансира проекти, с които жилищните сгради ще станат по-достъпни.

Бившия социален министър Иван Нейков коментира в студиото на "Денят ON AIR", че работодателите са против въвеждането на квотите, защото си мислят, че човек с увреждане значи, че той е на инвалидна количка, а по думите му това далеч не е така, защото самите работодателите не знаят кои хора са с увреждания и че в предприятията си имат такива работници.

"Не 4%, ще се окажат между 8 и 12% днес работят в предприятията такива хора с увреждания", категоричен беше той. Бившият социален министър настоя, че е грешна представата на бизнеса.

Иван Нейков допълни още, че проблемите в социалната сфера се дължат на липсата на комуникация между всички страни. "Повече от 15 години няма нови идеи в социалната сфера. Имаме страхотна нужда от такива", категоричен беше той.

Експертът д-р Цецка Бачкова пък каза пред Bulgaria ON AIR, че е по-добре да се помага на връзката между работодателите и търсещите работа.

"Пазарът на работна ръка е прегрял. Аз съм съгласна, че различни гъвкави форми на заетостта би облекчило много хора - хора с увреждания, в предпенсионна възраст, да са полезни, да работят и да имат доходи", добави още тя.

Д-р Цецка Бачкова е категорична още, че в обществото ни липсва консенсус за това как трябва да градим социалната си система, защото гражданите с увреждания не са единствената група хора, на която трябва да се помага. 

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още