IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са тенденциите за доходите на българите?

По-голям процент от приходите идва от заплати, а не от преразпределение от държавата, коментира икономист

10:49 | 07.12.18 г. 1
Какви са тенденциите за доходите на българите?

По последни данни на Евростат се оказва, че 1/5 от парите ни отиват за храна, а още толкова даваме за поддържането на дома. Буксува ли икономиката, коментират финансистът Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев.

Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. Тенденциите са неприятни. Разходите растат по-бързо от приходите. Това означава, че ние обедняваме. Расте обслужването на жилищата и транспорта. Има ръст на данъците и осигуровките. 19,7% от парите на българите отиват за жилища, а в Европа плащат повече, но останалите разходи са им по-ниски", коментира финансистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

На фона на тази песимистична картинка икономистът Стоян Панчев изтъкна, че храната все пак поевтинява.

"По-голям процент от приходите – 54% идва от заплати, а не от преразпределение от държавата. Разходите за дрехи намаляват. Твърде бавно стигаме Европа и затова не се усеща. Има сектори, в които дори нищо не се случва. Да вземем пенсионерите – тях инфлацията ги съсипва. Пенсионната система е механизмът, чрез който трябва да можем да спестим най-много. Трябва да имаме лична сметка, по която да ни се пазят парите за пенсия. Всеки може да си провери колко пари са спестени", отбеляза той.

Според Мика Зайкова в Бюджет 2019 липсва ефективност. Тя твърди, че ако в приоритетните области имаше програмни бюджети, то парите щяха да бъдат похарчени далеч по-смислено.

Макар че и двамата гости посочиха, че България изнася суровини и части, Панчев подчерта, че все пак и произвеждаме, но не достатъчно, за да се усети.

"Българските предприемачи си вършат работата, но имаме проблем с публичната част. Но реформи се правят в първите 1-2 години на мандата", посочи икономистът.

Още вижте във видеото.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
"Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. "И започвам да смятам 11860*3=35580 годишен доход но бэлгарин !35580 / 12 = 2965 лв на месецНе е зле ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още