IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ЕС ще уеднакви критериите за рискови страни?

Трябва да има единен медицински протокол при преминаване на границите, съветва евродепутатът Андрей Ковачев

13:16 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Кога ЕС ще уеднакви критериите за рискови страни?

"Тази седмица в Комисията по вътрешен пазар ще обсъждаме какво ще се случва на европейско ниво - не може всяка държава да решава сама кога да затваря граници, без да координира с другите. Трябва да има хармонизиране на критериите кои страни са рискови, да не са различни правилата и критериите в различните страни", каза в ефира на Bulgaria ON AIR евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

По думите му много от страните членки не желаят да се координират с ЕС, затова и не може да се прокара засега единен медицински протокол.

"Ако искаме да сме подготвени, трябва да имаме ефективни правила, но да не рискуваме наново нашата икономика и правата ни за свободно придвижване в ЕС. Трябва да предотвратим ситуацията, която беше през март-април, когато европейската икономика беше затворена. Експертите трябва да кажат кое е най-доброто решение - да не се затваря икономиката, но в същото време да се ограничи разпространението на коронавируса", отбеляза Ковачев.

Според него сега всяка страна има собствени критерии, което води до непредвидимост за икономиките и за гражданите.

"Защо да няма единен формуляр за пътуване в ЕС? Има различни условия за различните страни в момента, а това трябва да бъде хармонизирано", изтъкна евродепутатът.

Андрей Ковачев посочи, че Европейската комисия играе много важна роля не само с финансовите средства, но и като събира бази данни и ги предоставя на страните членки.

"ЕК предостави на няколко европейски фирми финансиране за разработка на ваксина срещу COVID-19. Трябва да се разяснява с научни факти какви са рисковете и добрите страни на една такава ваксинация. Винаги сме били за върховенство на закона, право е на всеки да протестира", е мнението на Ковачев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още