Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Красен Станчев: Политиката на БСП върви плашещо наляво

Поведението на червената партия започва да става опасно за бюджета, твърди икономистът от ИПИ

„Политиката на БСП върви все по-наляво и това ясно си личи. Проблемът е, че ще се отрази негативно на държавния бюджет“, заяви в студиото на Bulgaria On Air Красен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според него внесените за обсъждане на първо четене в парламента промени в Кодекса на труда са пример за неразумна политика. „С предложенията на БСП ще се стигне до увеличаване на младежката безработица. Говоря за изискването компаниите да плащат стажа на принципа на трудов договор, което на практика обезсмисля стажуването и увеличава младежката безработица. Училищата и университетите не си говорят с бизнеса и затова знанията, които младите хора получават се обезценяват. Стажа има смисъл като нещо, което довършва образованието и не би следвало фирмите да са длъжни да плащат на стажантите си“, обясни Станчев.

Още по темата

Промяната към прогресивно облагане е по-вредна и несправедлива, отколкото запазването на сегашното положение, коментира още той идеите за премахване на плоския данък. „Това, което ще се случи, ако се премахне „десятъка“ е подобно на онова, което се случва в Словакия, където беше направена реформа, макар че в други измерения, подобна на тази, която Пламен Орешарски и Румен Гечев се опитват да убедят хората, че е добре за България“, добави икономистът.

Относно предстоящите евроизбори, той коментира, че много важен фактор за наближаващия вот ще бъдат противоречията вляво. „Това ще накара БСП и ДПС да използват средствата на бюджета и на статуквото, за да разчистват сметки по някакъв начин. На практика ще видим защита на статуквото от гледна точка на изборните правила. Ще ги направят такива, че да им бъдат изгодни. Не че това е нещо странно, но този път ще се постараят повече от обикновено“, обясни Красен Станчев.

Вижте целия разговор във видеото.

гледано: 5888   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
13 гласа

 

По статията работи:

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
1
 
1
 
18
преди 6 години
Няма профилна снимка
Колкото и да се пените либерастчета, това е истината, дето ви я казвам и дето я пише и тук: http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/15/%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F/
3
 
0
 
17
citizen_bg до: GKaloferov
преди 6 години
Няма профилна снимка
Аз пък виждам, че си от пазарните фанатици повтарящи либералните мантри за божествения пазар, работещ извън и независимо от човека. Пропусна да кажеш кои са общопризнатите основни движещи мотиви на пазарните херувимчета – алчността, страха и егоизма. Конкуренцията между индивидите приключва по един начин. Когато разбереш, че парите и властта са едно и също, и че едното само прелива и се трансформира в другото, може и да осъзнаеш ролята на държавата и кой стои зад нея. Тия 500 млн. дето ги споменаваш нали знаеш, че ще отидат у тези които са назначили или политически поддържат властта(което пък отново е изгодно за назначилите властта), пък ти си мисли, че я избираш и тя работи за или против теб. Сещай се за обръчите от фирми и икономическите интереси. Икономика, политика, власт и конкуренция, имаш ли представа какво представляват?
В тези държави дето ги споменаваш, не съм сигурен, че пазара е оставен на самотек, какви фактори и морал определят отношенията и дали е либерален, така като го разбираш
2
 
2
 
16
преди 6 години
Няма профилна снимка
Един реверанс: тези дни 500млн.лв от парите на данъкоплатеца бяха раздадени по партиен принцип на кметове, от управляващата коалиция. Пари от моя и твоя джоб. Чакам да се появят мнения, че либерализмът е виновен.
2
 
2
 
15
GKaloferov до: citizen_bg
преди 6 години
Няма профилна снимка
Хаха, добър си в разтягането на локуми - поразходи се в страни като Сингапур, Хонг Конг, Естония, Дания и др.. Не мога само да разбера ти какви принципи изповядваш - на добрите олигарси или на социално-човешко-добрата-интервениостично-протекстионистична роля на държавата, която се грижи за нас? От всичко казано ми се струва, че си наизустил няколко неща и ги повтаряш. Кажи ми кои са тези играчи, които ти наричаш пазарни, които са създали монопол. Либерализмът е преди всичко конкуренция между индивидите, т.е ти явно си нямаш представа какво представлява. Приказките за лошия капитализъм сме ги слушали, за съжаление от неграмотни хора, които дават примери за лош капитализъм, които всъщност са следствие от държавни действия.
2
 
0
 
14
citizen_bg до: GKaloferov
преди 6 години
Няма профилна снимка
“И те съветвам да не ми даваш само като пример САЩ за страна, където има либерализъм, много са далеч те вече и затова и ще западат все повече.” – Значи все пак се усещаш, че има нещо гнило в "либералната" утопия.
Монопола и картела се създават от пазарните играчи, независимо от политиците, в процеса на пазарната конкуренция с цел елиминирането и. Свободната икономика е “много далеч в миналото и ще запада все повече” :) Марионетните правителства играят по свирката на монополите и катрелите, в нашия случай повече на чуждите (другите правителства прокарват икономическите им интереси чрез политиката си – напр. последно TTIP). Либерализъм в България има от самото начало - големите са абсолютно свободни. Правителството не се меси в делата им, а е инструмент за осъществяване и гарантиране на свободията им.
“никой не е покровителстван от правителството и няма привилегии, които другите ги нямат." - Нещо не се сещам за такава утопична държава?

Още от Bulgaria On Air
Кога ЕС ще уеднакви критериите за рискови страни?