IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Политиката на БСП върви плашещо наляво

Поведението на червената партия започва да става опасно за бюджета, твърди икономистът от ИПИ

11:12 | 09.02.14 г. 19
Автор - снимка
Редактор
Красен Станчев: Политиката на БСП върви плашещо наляво

„Политиката на БСП върви все по-наляво и това ясно си личи. Проблемът е, че ще се отрази негативно на държавния бюджет“, заяви в студиото на Bulgaria On Air Красен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според него внесените за обсъждане на първо четене в парламента промени в Кодекса на труда са пример за неразумна политика. „С предложенията на БСП ще се стигне до увеличаване на младежката безработица. Говоря за изискването компаниите да плащат стажа на принципа на трудов договор, което на практика обезсмисля стажуването и увеличава младежката безработица. Училищата и университетите не си говорят с бизнеса и затова знанията, които младите хора получават се обезценяват. Стажа има смисъл като нещо, което довършва образованието и не би следвало фирмите да са длъжни да плащат на стажантите си“, обясни Станчев.

Промяната към прогресивно облагане е по-вредна и несправедлива, отколкото запазването на сегашното положение, коментира още той идеите за премахване на плоския данък. „Това, което ще се случи, ако се премахне „десятъка“ е подобно на онова, което се случва в Словакия, където беше направена реформа, макар че в други измерения, подобна на тази, която Пламен Орешарски и Румен Гечев се опитват да убедят хората, че е добре за България“, добави икономистът.

Относно предстоящите евроизбори, той коментира, че много важен фактор за наближаващия вот ще бъдат противоречията вляво. „Това ще накара БСП и ДПС да използват средствата на бюджета и на статуквото, за да разчистват сметки по някакъв начин. На практика ще видим защита на статуквото от гледна точка на изборните правила. Ще ги направят такива, че да им бъдат изгодни. Не че това е нещо странно, но този път ще се постараят повече от обикновено“, обясни Красен Станчев.

Вижте целия разговор във видеото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Колкото и да се пените либерастчета, това е истината, дето ви я казвам и дето я пише и тук: http://infobalkani.wordpress.com/2014/02/15/%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
citizen_bg
преди 10 години
Аз пък виждам, че си от пазарните фанатици повтарящи либералните мантри за божествения пазар, работещ извън и независимо от човека. Пропусна да кажеш кои са общопризнатите основни движещи мотиви на пазарните херувимчета алчността, страха и егоизма. Конкуренцията между индивидите приключва по един начин. Когато разбереш, че парите и властта са едно и също, и че едното само прелива и се трансформира в другото, може и да осъзнаеш ролята на държавата и кой стои зад нея. Тия 500 млн. дето ги споменаваш нали знаеш, че ще отидат у тези които са назначили или политически поддържат властта(което пък отново е изгодно за назначилите властта), пък ти си мисли, че я избираш и тя работи за или против теб. Сещай се за обръчите от фирми и икономическите интереси. Икономика, политика, власт и конкуренция, имаш ли представа какво представляват?В тези държави дето ги споменаваш, не съм сигурен, че пазара е оставен на самотек, какви фактори и морал определят отношенията и дали е либерален, така като го разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
GKaloferov
преди 10 години
Един реверанс: тези дни 500млн.лв от парите на данъкоплатеца бяха раздадени по партиен принцип на кметове, от управляващата коалиция. Пари от моя и твоя джоб. Чакам да се появят мнения, че либерализмът е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
GKaloferov
преди 10 години
Хаха, добър си в разтягането на локуми - поразходи се в страни като Сингапур, Хонг Конг, Естония, Дания и др.. Не мога само да разбера ти какви принципи изповядваш - на добрите олигарси или на социално-човешко-добрата-интервениостично-протекстионистична роля на държавата, която се грижи за нас? От всичко казано ми се струва, че си наизустил няколко неща и ги повтаряш. Кажи ми кои са тези играчи, които ти наричаш пазарни, които са създали монопол. Либерализмът е преди всичко конкуренция между индивидите, т.е ти явно си нямаш представа какво представлява. Приказките за лошия капитализъм сме ги слушали, за съжаление от неграмотни хора, които дават примери за лош капитализъм, които всъщност са следствие от държавни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
И те съветвам да не ми даваш само като пример САЩ за страна, където има либерализъм, много са далеч те вече и затова и ще западат все повече. Значи все пак се усещаш, че има нещо гнило в "либералната" утопия. Монопола и картела се създават от пазарните играчи, независимо от политиците, в процеса на пазарната конкуренция с цел елиминирането и. Свободната икономика е много далеч в миналото и ще запада все повече :) Марионетните правителства играят по свирката на монополите и катрелите, в нашия случай повече на чуждите (другите правителства прокарват икономическите им интереси чрез политиката си напр. последно TTIP). Либерализъм в България има от самото начало - големите са абсолютно свободни. Правителството не се меси в делата им, а е инструмент за осъществяване и гарантиране на свободията им. никой не е покровителстван от правителството и няма привилегии, които другите ги нямат." - Нещо не се сещам за такава утопична държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
GKaloferov
преди 10 години
Това ти го казваш. Никой до сега не ми е представил доказателства за провала на либерализма в България, който първо никога не е съществувал на територията ни. Само това, че споменаваш "марионетно правителство" вече става въпрос за това, че правителството се меси изключително в делата на физическите и юридическите лица, защото ако правителството няма достатъчно правомощия, няма да може да дава правомощия и на други правителства. В свободна икономика няма начин да има монопол и картел, поради простата причина, че никой не е покровителстван от правителството и няма привилегии, които другите ги нямат. Съветвам те да ретроспектираш в историята и да видиш всичките национални катастрофи при кого са се случвали...И те съветвам да не ми даваш само като пример САЩ за страна, където има либерализъм, много са далеч те вече и затова и ще западат все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
НПО-тата задават опорните точки на марионетните правителства.Картелите и монополите са крайния резултат на либерализЪмъТ. Хората емигрират към пазарните икономики дето са по-високо в хранителната верига и където все още пускат повече гювеч, но той е за сметка на дребните баламурници като нази дето сме се хванали на играта им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
GKaloferov
преди 10 години
Чета, чета и вече не ми е смешно. Търсите под вола теле, изкарвате една неправителствена организация виновна за всичко в тази държава. А не казвате нищо маститите преподаватели по политикономия със тревожно минало, нищо не казвате за бъкащите картели и монополното състояние на редица компании в редица сектори, ама иначе свободният пазар е виновен, либерализЪмъТ виновен. Само се питам защо хората продължават да емигрират към свободните пазарни икономики?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
Красен Станчев отдавна се е продал и служи на чужди господари.Ерго, всичко което излиза от негово име трябва да бъде приведено в съответствие с тази базова ситуация, следователно това което казва той е против интересите български!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Ако се провеждаше друга икономическа политика сигурно щеше да има отново проблеми, но днешните са в резултат на политиката на управляващите либерални пазарни екстремисти. ИПИ раздава акъл от 1993г. Те са от защитниците на пазарна икономическа политика, и такава се налага през цялото това време от всички правителства, кога по-добре, кога по-зле, но - пазарна в условията на раздържавяване и частна собственост. Дали изобщо може да има такова животно като абсолютния свободен пазар на либерастите или си е поредната утопия е доста спорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още