IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Руският заем за Украйна реално е изкупуване на външен дълг

Украйна вече е част от Митническия съюз на Русия, заяви икономистът.

14:44 | 21.12.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Красен Станчев: Руският заем за Украйна реално е изкупуване на външен дълг

С предоставянето на заем от 15 млрд. долара и като не поставя никакви условия, Русия реално изкупува външен дълг  на Украйна, заяви в предаването „Брюксел 1” на телевизия Bulgaria On Air икономистът Красен Станчев.

Той допълни, че подобен кредит е действително малка сума за Руската федерация.

„Това прави по 150 долара на руснак. Но за Украйна са около 11% от БВП. Плащайки на Украйна 11% от БВП, Русия

всъщност поема отговорност за около 45% от икономиката на Украйна, защото това са задълженията на страната”, коментира Станчев.

Той допълни, че водената от Русия спрямо Украйна политика е повторение на сценария от преди две години с Беларус.

„Русия дълго време поддържаше платежния баланс на Беларус и впоследствие изкупи около 50% от икономиката на страната. Нещо подобно наблюдаваме и в момента,” коментира Станчев.

Стратегията обаче не е добра за нито една от двете страни в дългосрочен план, тъй като означава повече разходи и за двете страни и по- малко възможности за просперитет в бъдеще, подчерта той. Причината е, че държавите се оказват заключени в Митническия съюз на Русия. Икономистът заяви още, че със споразумението между Янукович и Путин без излишни фанфари Украйна е станала член на Евразийския съюз.

Условията, които Русия поставя на Украйна, са по-леки за изпълнение от тези на ЕС, коментира на свой ред бившият кореспондент на БНР и БНТ в Москва Валери Тодоров. Той допълни, че те са именно: поддържане на съответен курс на лоялност, забавяне на крачките към Европа и предприемане на спешни мерки за доставките на горива, особено на природен газ, от който Украйна силно зависи.

Евродепутатът Станимир Илчев  очерта ключовите условия на Брюксел пред Украйна. Те включват сериозни ангажименти в три посоки- в медиите и изборното законодателство, структурни реформи в икономиката и подготовки на всички институции за Копенхагенските критерии.

„И двата пакета изключително много затрудняват Украйна.  Затруднението на покриването на европейските условия не беше добре разбрано от Брюксел. А, условията на Русия засягат особено чувствителната тема за националния суверенитет. Тези нива на чувствителност трябва да се притъпят, за да се получи интересен диалог”, коментира Илчев.

Пълното издание на предаването „Брюксел 1” може да гледате днес от 18.00 часа в ефира на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

15
rate up comment 38 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
В Украйна нещата не се случват от вчера и Кличко не е някакъв пионер в евростремленията на тази държава. Нека не забравяме "оранжевата революция" и че Юшченко изкара пълен 5-годишен мандат, а другият про-европейски фактор - Тимошенко беше премиер! Това са годините, когато Украйна се откъсна съвсем сериозно - и политически, и икономически от Русия. Даже съвсем явно помагаше на Саакашволи в безумните му напъни да воюва срещу Русия! Какво получи срещу това Украйна? Каквото и ние - много интензивно тупане по рамото от янките, строги съвети за реформи от ЕС и пълна разруха в икономиката!Всъщност Янукович спечели изборите именно с програмата си за връщане на Украйна към по-близки отношения с Русия! Това някой отчита ли го? Който иска, да види колко % взе Юшченко през 2010 г. с неговата програма за евроатлантическа интеграция! Толкова са и сега тези на площада, ама са много кресливи и агресивни!И Украйна изобщо не е малка страна! По-голяма е от Полша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 42 rate down comment 11
Ricco
преди 10 години
Ако БВП на Украйна не е мръднал за 20-тина години това само показва, че една малка страна не може да остане извън някакъв по-голям съюз. И следователно е крайно време Украйна да вземе страна. Лично аз смятам, че това, че е избрала Русия е добре - ще бъде интересно да се види как ще се развие и ако е добре ще бъде коз за нас (и такива като) нас в борбата ни с европейския център (чийто егоизъм не мисля, че е по-малък от този на Русия). Също така мисля, че е добре да има повече центрове и в частност Русия да се развива добре. Пак по същата причина - колкото повече конкуренция има между големите центрове, толкова по-добре за мъници като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 40 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Ти като даваш Полша за пример, имаш ли идея колко пъти Полша води люти битки с ЕК и колко пъти поставя ултиматуми за излизане от ЕС? Имаш ли идея, че Полша е една от малкото страни, влезли в ЕС след доста тегав референдум? И ако Полша е извадила с политически войни някакви ползи от ЕС, то как изглеждат нещата в Словения, Словакия, Хърватска, Унгария, Румъния, България... И как биха изглеждали в Украйна, Молдова, Грузия, след като пълното им членство в момента изглежда абсолютно илюзорно!На фона на неприкритата фобия към гражданите на вече приети от години пълноправни членки, какво ли отношение могат да очакват украинците като асоциирани? Ние сме пълни *** и политиците ни знаят само "Yes, Sir!" и все нещо не сме направили като хората и някакво фондове са на стенд бай, а как ли ще е с украинците, които са голяма държава, поне половината са чисти руснаци с някакво самочувствие и история, която малко или много е лош фактор за безропотното приемане на господарски тон от Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 8
deant
преди 10 години
My point exactly.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 32 rate down comment 9
deant
преди 10 години
Тя винаги ми е била колега - евроскептик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 35 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
абе ти за последните няколко месеца нещо си си врътнала мнението на 180С?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 12
Сините камъни
преди 10 години
И след като ЕС богат и красив, що ни държи на връвчица и ни държи на заплати като за черните роби на белите плантатори!Аман от наивници!Четете, БРЕ, четете и малко чужда преса, мислете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 11
Сините камъни
преди 10 години
Забравил си да уточниш, кой е богатия и кой бедния съсед!Стига с тоя ЕС! Народите не го искат! Меркел, голямата работа, а не може сама да си направи правителство!Що ли? Щото "мноооого" я харесват!Украйна и без хората ще я лапнат банкерите на ЕЦБ!Нали това е целта!не забравяйте истинската причина за така наречената Октомврийска революция! Цар Николай не допуска банките на Ротшилд! И той ми взема главата, като му праща Ленин, Ленин като Робеспиер си свършва работата, без да разбира, че е само едно отровно острие и Ротшилд си въобразява, че нещата тръгват по неговия път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 10
mathematician
преди 10 години
Ти ако си богат какъв съсед ще искаш?Беден и разпасан или богат и спазващ твоите ценности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 51 rate down comment 13
deant
преди 10 години
Каквото и да е било ЕС някога, вече не е такова. Ако украйна е толкова зле, защо натискат да я приемат толков в ЕС? Сигурно да и помогнат, като добри самаряни мислят за украинския народ. Не, 40 милионен пазар, на който могат да си пласират най-евтината продукция която могат да закарат до там. Може да са бедни, ама евтините буклуци от "марковите" вериги винаги ще ги купуват. Щото е по-европейско. Кажете ми наистина ли вярвате, че ЕС се разширява за да "помага на бедните"?? Не забравяйте още, че Полша е доста близо до центъра на европа и граничи директно с Германия. Тея неща значат много и правят голяма разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още