IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Идеята за „данък богатство“ ще отблъсне инвеститорите

Страна, която иска да има икономически растеж, не бива да въвежда „наказателни“ налози за труда и инвестициите, твърди икономистът

11:48 | 07.01.14 г. 12
Л. Богданов: Идеята за „данък богатство“ ще отблъсне инвеститорите

„Странно е защо сега управляващите искат увеличение на подоходното облагане. През последните години имаше няколко ключови реформи и те работеха добре. Става дума за ниското облагане на доходите от инвестиции и доходите от труд“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч".

 

Той допълни, че терминът „данък богатство“ е изключително неправилен. „В повечето страни, когато се говори за такъв налог, се има предвид имуществен данък за изключително големи имоти. Такъв тип облагане обикновено засяга изключително богати хора, с милиони в банковите си сметки, големи и скъпи имоти и яхти. В България обаче това ще засегне работещи хора, но едва ли може да се каже, че те са богати“, посочи Богданов.

Ключовият въпрос към политиците, които искат да направят тази стъпка е как очакват тя да промени пазара на труда. Или как това ще доведе до повече инвестиции в Северозападна България, добави още експертът.

Според него, ако има голяма разлика между подоходния данък и корпоративния, много хора, които са на свободни професии, ще регистрират фирми и ще започнат да издават фактури.

„Йордан Цонев прогнозира, че повишението ще влее в хазната около 37 млн. лева допълнителни приходи. Дори да предположим, че може да са повече, как тази сума ще помогне на социалната политика на държавата, при положение, че в бюджета са записани 32 млрд. лева разходи. С това предложение отблъскваме всички инвеститори, които искат да дойдат в България, защото данъците у нас са ниски. Кой би наел високоплатени IT специалисти при това положение“, заяви Лъчезар Богданов.

По думите му страна, която иска да има икономически растеж и трябва да догонва останалите по-развити държави, не бива да въвежда „наказателни“ данъци за труда и инвестициите. По-обосновано е да се набляга на облагане на потреблението и да се разчита повече на приходите от ДДС и акцизи.

„Социална политика към бедните не се прави чрез данъците. Тя се провежда по два начина – чрез откриване на повече работни места или чрез подобряване на квалификацията на безработните“, обясни икономистът.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
...в селски магазин за хр.стоки, данъчните копират на dvd цялата програма Детелина Лайт, собственикът си крие оборот, нищо не е трил /доставки, продажби.../ от програмата, ЕТ на патент е...а бе пипнаха го както майка го е родила направо. Дали и на него 1 dvd, донесе ми го , нямах време да го гледам цялото, но само за 2013 оборота е 130х.лв-по програмата,а в касовата книга 25х., а за годините от 2009г. насам картинката е ...нямам думи предполагам. Човека не е дружество, че да шътне капитала на някой ром, а ЕТ-пфууу. Хайде дайте някоя идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Егати цензурата!!!!!! Защо не давате да публикувам примера????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
"***" - това е от един счетоводен сайт...човека иска съвет. Какъв, сам ще разбереш. И, знай, че това не е съвсем частенслучай...а, масово явление в БГ-бизнеса. 20 години съм много навътре с частния бизнес в БГ...така, че не ми говори, че не съм запознат...ето и питането....100% е копирано от сайта........................... Днес, след данъчна проверка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
и каква е пряката връзка между ниските данъци у нас и харчлъка на чужденцитенещо съвсем не си наясно с въпроса, но в *** това е простено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
този лъже та се не трае около негоЧуждият инвеститор се интересува най-вече от корпоративните данъци и и размера на социалните, пенсионните и здравните осигуровки, а не толкова от данъка върху личните доходи у нас, щото той може да получава всичко в чужбина, а у нас да ползва кредитна или дебитна карта, да ползва безплатно жилище и кола и т.н.Този *** не хваща за канарчетаОсобено при
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
karadjata
преди 10 години
коя печалба те едвам връзват двата края да не фалират. като не си доволен що не направиш нещо сам ти да си си шеф и да правиш огромни печалби, да видиш колко е "лесно" да имаш добре работещ бизнес. никой не те спира давай направи го рискувай, недей само да чакаш жалката си заплата. направи си фирма и почвай не е трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
"***" - я ми кажи защо БГ работодателите не вдигат заплатите въпреки огромната печалба която имат. Това, че нямали печалба е приказка за наивници. Всичко отива за тях и кохортата около тях!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
karadjata
преди 10 години
всякакви данъчни увеличения ще са негативни за цялата ни икономика не само за богатите. трябва чрез ниски данъци да привличаме богатите европейци да си харчат парите тука. не са ни виновни богатите или средната класа, че да ги облагат с по-високи данъци, сами сме си виновни. а и при еднакви данъчни ставки богатите пак плащат повече а и консумират (харчат пари) повече и така пак плащат повече данъци под формата на ДДС и акцизи за горива за колите си. трябва да пазим и грижим добре за богатите в БГ защото те наемат хора на работа те инвестират в икономиката и разкриват нови работни места те плащат повече данъци и покрай тях има работа и хляб за бедните. това е истината. БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНЕМ ДА ЗАВИЖДАМЕ И МРАЗИМ БОГАТИТЕ И УСПЕЛИ ХОРА ТЕ НЕ СА НИ ВИНОВНИ ЗА СКАПАНИЯ НИ ЖИВОТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още