Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Л. Стефанов: По-добрата пенсионна реформа е с хоризонт от поне 30-40 г.

Проблемите в България са свързани с късия времеви хоризонт и липсата на достатъчно спестявания у нас, смята преподавятелят в УНСС проф. Любомир Стефанов

гледано: 3290   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Една реформа в пенсионната система без хоризонт от 30-40 години може да доведе до забуксуване на самата система. Проблемите в България са свързани с късия времеви хоризонт и липсата на достатъчно спестявания у нас. Това коментира проф. д-р Любомир Стефанов, преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Впечатление на госта прави отношението на младите хора в България към пенсионната реформа.

"Според проучване националната стачка във Франция се подкрепя в най-голяма степен от хора на възраст 20-34 г.  У нас представителите на тази група са по-далеч от този проблем. Може би още от училище не успяваме да възпитаме финансова култура и идеята колко е важно спестяването, за да живееш добре".

"Премахването на дефицит би се случило трудно при нас по исторически причини - отлагане на реформа в пенсионното осигуряване, късно възстановяване на фондовия принцип на осигуряването, което ни лиши от възможността да се натрупат резерви в добрите години", посочи гостът.

Според проф. д-р Любомир Стефанов в нашата страна значителен е и проблемът и със сивата икономика.

"Годините за пенсиониране можем да увеличаваме на фона на обективно развиващите се демографски процеси".

"В някои държави се появяват компоненти, при които част от вноската в публичната осигурителна система започва да се отделя във ваша сметка, от която в бъдеще получавате добавки", подчерта професор д-р Стефанов.

"Колкото и да се опитваме да изстискаме възможностите на солидарната система по линията на изсветляване на икономиката, трудовия пазар и увеличаването на възрастта, това има предел".

"По-смелата и правилната стъпка е да вдигнем обхвата на втория стълб", изтъкна гостът.

Любомир Стефанов би увеличил данъчната преференция за третия стълб. По думите му е важна и диференциацията между приноса на отделния човек и на държавата.

Стефанов призова всички да следят какво се случват в пенсионните партиди и адмирира предоставяне на възможности на хората да инвестират с данъчни преференции.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
3
 
4
ing5rov до: bgMan
преди 2 години
ти от кои си ?
4
 
5
 
3
преди 2 години
По-добра пенсионна реформа ще има не след 30-40 години, а когато в България НЯМА политици продукт на престъпни мутренски или масонски групировки. Може да стане след няколко години, а може да НЕ стане и след 100 години. Зависи от българите.
1
 
6
 
2
ing5rov до: ing5rov
преди 2 години
... и тъй като след смъртта на съответното лице , наследниците му изплащат евентуалните му дългове , как стои въпросът с неполучените средства , които лицето не е успяло да получи , поради смъртта си ?!
1
 
8
 
1
преди 2 години
Някой може ли да сметне , колко години трябва да получава пенсия едно лице , осигурявало се плътно 40 години , за да си получи всичките пари , които е насяло през тия години ...

Още от