IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров и Кери не се споразумяха по кризата с Украйна

Както Вашингтон, така и Москва са съгласни, че е важно да се намери дипломатическо решение на въпроса

11:59 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Лавров и Кери не се споразумяха по кризата с Украйна

Вашингтон и Москва стоят на различни позиции по украинската криза, но се споразумяха да търсят допирни точки за уреждането й, заяви руският външен министър Сергей Лавров след края на преговорите с американския държавен секретар Джон Кери в Париж, съобщи ИТАР-ТАСС.

Двамата се срещнаха в резиденцията на руския посланик във Франция и разговаряха повече от четири часа. След срещата Лавров и Кери дадоха отделни пресконференции.

"Ние проведохме интензивни разговори, на първо място за кризата в Украйна. Изказахме несъвпадащи гледни точки за нейните причини, но се споразумяхме да търсим допирни точки за уреждането на ситуацията в Украйна", посочи Лавров. И двете страни изложиха своите предложения за начините за деескалиране на обстановката, добави той.

"Ние се договорихме да работим с украинското правителство, с украинския народ в широк смисъл, за постигане на реализацията на такива приоритетни мерки като осигуряване на правата на националните малцинства, езиковите права, разоръжаването на провокаторите, извършването на конституционни реформи и провеждане на свободни и честни избори под обективно международно наблюдение", заяви руският външен министър.

Нито Русия, нито САЩ могат да наложат никакви планове на Украйна, увери Лавров. "Ние обсъдихме конституционната реформа, за която се обявяваме заедно с американците и която, както разбирам, се задължиха да извършат украинските власти", каза руският външен министър. "Ние сме убедени, че федерализацията представлява много важен компонент на тази реформа и че най-главното е да се осигури единството на Украйна с отчитане на интересите на всички региони на страната", добави Лавров. Той подчерта, че, за да функционира Украйна като единна държава, е необходимо да се намери компромис между всички региони.

Руският първи дипломат каза също, че двамата с Кери планират да продължат преговорите за обсъждане на пътищата за уреждане на кризата в Украйна, посочва БТА.

От своя страна Джон Кери заяви, че Русия и САЩ са обсъдили пътища за намаляване на напрежението, предизвикано от кризата в Украйна. "САЩ и Русия имат различия в мненията за събитията, които доведоха до кризата, но и двете страни признават важността на намирането на дипломатическо решение, като се отчетат нуждите на украинския народ, и точно за това се разбрахме тази вечер", заяви Кери, цитиран от AP. И двете страни изложиха своите предложения за деескалацията на кризата, добави той.

Както Вашингтон, така и Москва са съгласни, че е важно да се намери дипломатическо решение на кризата. Кери обаче подчерта, че САЩ няма да приемат решение, в което законното правителство на Украйна не участва в преговорите.

Държавният секретар на САЩ изрази силно безпокойство от присъствието на руски войски на границата с Украйна. Това създава климат на страх и сплашване, подчерта той и призова за изтеглянето им. "Въпросът не е на право или законност", подчерта Кери, цитиран от Франс прес. "Въпросът е на стратегическа уместност и дали е разумно в момента да има струпани на границата войски."

Кери даде ясно да се разбере, че САЩ продължават да смятат руските действия в Крим за незаконни.

Украинците трябва в крайна сметка да решат как ще продължат напред, подчерта Кери по въпроса за евентуалното федерализиране на страната. "Не е наша работа да вземаме каквито и да било решения или споразумения за федерализацията. Това е работа на украинците", заяви той. САЩ обаче могат да помогнат за създаването на подходяща атмосфера за преговори, подчерта държавният секретар на САЩ.

Руският външен министър Лавров заяви също, че Джон Кери е потвърдил, че Вашингтон е против доставките на преносими зенитно-ракетни комплекси на сирийските въстаници. "Ние поставихме въпроса за появилите се в медиите съобщения, че по време на визитата на президента Барак Обама в Саудитска Арабия се е обсъждала темата за доставки на ПЗРК в Сирия за сирийската опозиция. Джон Кери ясно потвърди, че американците са против това", посочи Лавров

Още международни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още