IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Виткова: Държавните служители трябва да плащат сами здравните си вноски

Фондовете трябва да влязат в системата на публичното финансиране, защото контрольорите стават повече, каза бившият здравен министър

14:16 | 13.09.13 г.
<p>
	Мими Виткова, <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Мими Виткова, Снимка: Bulgaria On Air

Държавата се е ангажирала да плаща здравните вноски на две трети от населението. Има такива обаче, които могат сами да заплащат своя дял в осигуряването, като държавните служители. След като има хора, които получават минимална заплата и си плащат сами вноските, то е редно и тази категория да започнат да участват в осигурителната система с лични пари. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият здравен министър Мими Виткова.

„Държавата плаща за държавните служители, но върху минималния осигурителен праг, а е необходимо да заплаща своя дял, но върху реалните им заплати и служителите да започнат да участват в осигурителната система с лични пари“, категорична е Виткова.

Според нея е необходимо здравните вноски на децата да бъдат плащани от родителите им, в случаите, когато имат финансовата възможност. По думите й, ако това стане, то тогава държавата ще може да отдели средства и да поеме грижите за социално слабите. „Необходимо е да бъдат разгледани групите хора, за които тя плаща и да спре да плаща на тези, които сами могат и да остава за тези, които нямат възможност.

„Може да прозвучи като ерес, но след като ситуацията е доведена до тук, би трябвало всеки, който има доходи, да поеме своя дял участие в осигурителната система“, заключи тя.

„Финансовият проблем не е основен в българското здравеопазване – безпорядъкът, липсата на правила и контрол са водещите, за да се стигне до огромното недоволство в обществото“, посочи Виткова.

„От смяната на модела на финансиране парите за здраве са се увеличили над девет пъти, което е много повече от ръста на БВП. Не можем да откъснем финансирането на здравеопазването от икономическото състояние на страната“, каза още тя.

„Когато говорим за проценти от БВП България харчи за здравеопазване толкова, колкото харчат средно европейските страни – около 8%. При нас обаче системата е най-несолидарна, защото в другите държави около 80% са публични разходи, у нас са 50%, тоест половината от парите дава самия гражданин“, обясни Виткова.

По думите й фондовете трябва да влязат в системата на публичното финансиране, защото контрольорите стават повече, а контролират и качеството.

„Изпуснахме възможността за създаване на т. нар. втори стълб, когато вноската се увеличи от 6% на 8% по време на Тройната коалиция. Тези 2% целяха да се създаде втория стълб. Трябваше да се уреди законодателно пакетът, който ще бъде финансиран и начинът, по който фондовете да оперират“, твърди бившият здравен министър.

Тя подчерта, че със средствата ще се работи, когато станат задължителни и без да се акумулират печалби, а единствено трябва да имат административни разходи, както Националната здравноосигурителна каса.

Виткова припомни, че средствата от увеличението на здравните вноски преди са отишли във фискалния резерв и не се знае за какво са били употребени. „Ако говорим за прозрачност, то обществото трябва претендира да знае какво се е случило с тези 1,5 млрд. лева“, каза още тя.

Вижте повече във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още