Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Нов хаос със снабдяването със скъпоструващи лекарства в аптеките

Много лекарства няма да се намират по аптеките, хората ще трябва да обикалят, за да ги търсят, предупреждават фармацевти

гледано: 1098   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Задава се нов хаос със снабдяването със скъпоструващи лекарства в аптеките. Пациенти и фармацевти са категорични, че последното предложение на Надзорния съвет на Здравната каса ще наруши лекарствоснабдяването с животоспасяващи медикамуенти.

Пред Bulgaria ON AIR темата коментираха Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки и Иван Димитров от Българския пациентски форум.

Аптеките да не получават както досега по 2 лв. за отпускане на скъпоструващи лекарства, които НЗОК плаща на 100%, предвиждат предложени от Надзорния съвет на Касата промени. Фармацевтите отдавна твърдят, че 2 лв. не са достатъчен стимул, за да зареждат тези лекарства. Засега не е ясно дали таксата няма да се прехвърли на пациентите или аптеките изобщо няма да получават тези пари. Мотивът на Касата е, че така ще се спестят 16 млн. лева на година, които ще бъдат пренасочени за плащане на повече лекарства, а пациентите ня да бъдат засегнати. Фармацевтите обаче алармират, че тези пари са единственият им стимул да зареждат лекарства, от които нищо не печелят, а имат сериозна работа по обработване на рецепти.

Николай Костов каза в студиото на "България сутрин", че Надзорният съвет иска фармацевтите да работят безплатно, въпреки че НЗОК дава 53 млн. лева за администрация.

"Ако се случи, ще разруши снабдяването с лекарства, защото няма намаление в заплащането. Това е единствената такса за труд, това са високоплатени хора, има много разходи. Тези 2 лв. за нищо не стигат, ние отдавна се борим да станат 5 лева, защото това не е на лекарство, а на рецепта", каза Костов.

По думите му една работа, която засяга обработване на протоколи и всякакви рецепти, което отнема много време, от НЗОК искат фармацевтите да я вършат безвъзмездно.

Иван Димитров от Българския пациентски форум коментира, че ако предвидените промени от Надзорния съвет на НЗОК влязат в сила, то болните хора, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, вече няма да знаят колко ще трябва да платят за тях, дали ще могат да си ги позволят, и то при положение, че досега тези медикаменти са били безплатни.

"Българският гражданин, който за нещастие е стигнал до здравната ни система, има два варианта. Единият е да чака своя край, а другият е да търси вариант да се махне от тази държава", заяви Димитров.

Двамата предупредиха, че при приемане на тези промени много лекарства вече няма да се намират по аптеките, хората ще трябва да обикалят, за да ги търсят и това ще става все по-трудно.

Още от разговора вижте във видеото.

По статията работи: Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bulgaria On Air
Ще успее ли БСП да премине през кризата, в която се намира?